PRAVNI STRUČNJACI O SLUČAJU GAŠI: Zbog novih i jasnih činjenica ponoviti suđenje bez odlaganja!

Aktuelno
PRAVNI STRUČNJACI O SLUČAJU GAŠI: Zbog novih i jasnih činjenica ponoviti suđenje bez odlaganja!
m

Krivično vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu još uvijek nije donijelo odluku o zahtjevu za ponavljanje postupka u slučaju Muhamed Ali Gaši i drugi, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria.

„Krivično vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu razmatra zahtjev i predmet je u radu. Aktivno se radi ali je riječ o velikom spisu“, kazali su za NAP iz Kantonalnog suda.

Zahtjev za obnovu postupka podnesen je 24. septembra, a povod je bila obustava istrage Tužilaštva KS protiv Ljirima Bitićija od 25.06.2019. godine. Kantonalno tužilaštvo KS je nakon detaljne istrage, materijalnih dokaza i nalaza vještačenja donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Bitićija, odnosno utvrđeno je da on nije osoba koja je pucala u Amira Pašića Faću 12.06.2007. godine.

U tački 10. prvostepene presude Gašiju jasno se navodi da je Bitići osoba koja je pucala i nanijela povrede Pašiću, „podstreknut i u saizvršilaštvu sa Muhamedom Ali Gašijem.“ Na iste dokaze se oslanjaju i prvostepena i drugostepena presuda. Gaši je osuđen zbog više krivičnih djela prvostepenom presudom na 20 godina zatvora, a samo zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju je dobio 14 godina zatvora. Drugostepenom presudom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 17 godina.

„Očigledno je da je u odnosu bar na tačku 10. prvostepene presude došlo do fundamentalne greške prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja, koja je imala utjecaja na zakonito i pravilno donošenje presude“, navodi se u zahtjevu advokata Vasvije Vidović i Senada Krehe.

U vrijeme suđenja Gašiju i drugima koji je tada označen kao organizator zločinačke organizacije Bitići nije bio dostupan pravosudnim organima BiH.

muhamed-ali-gasi-1

Ovaj slučaj koji je nakon više od deset godina dobio pravni zaokret komentirali su za Patriju i pravni stručnjaci. Advokat Ifet Feraget navodi da činjenice koje se navode u zahtjevu za ponavljanje postupka nisu mogle biti predstavljene na glavnom pretresu, a koje su takvog značaja da mogu dovesti do donošenja drugačije presude.

„Obustavljanje istrage zbog nedostatka dokaza u odnosu na lice koje je u predmetnoj pravosnažnoj presudi označeno kao izvršilac, a koje lice je ranije bilo nedostupno sudu, dovodi u pitanje i pouzdanost zaključaka suda u odnosu na njegove navodne saizvršioce i podstrekače. Iako pitanje ponavljanja pravosnažno okončanog postupka ne ulazi u domen prava na pravično suđenje, niti je za odluku suda o podnijetom zahtjevu za ponavljanje postupka zakonom propisan rok, smatram da sud o tom zahtjevu treba odlučiti bez odugovlačenja i tako omogućiti osuđenom pravo i na “ponovno suđenje bez odlaganja”“, kaže Feraget.

Advokat Rusmir Karkin mišljenja je da Kantonalni sud u Sarajevu treba detaljno razmotriti zahtjev koji se odnosi na pravomoćnu presudu.

„Dokaz koji je uzet za osnov za krivicu više se ne može uzeti kao dokaz krivice. Sada je na Kantonalnom sudu da razmotri zahtjev za obnovu postupka“, kazao je Karkin.

e6b2dc37743eb4c74b9e84ae5d786b91-preview

Pravni stručnjak Dragan Barbarić koji je dobro upoznat sa slučajem Gaši i drugi smatra da je sve više nego jasno nakon što je Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Bitićija zbog nedostatka dokaza i pustilo ga na slobodu.

„Činjenice su jasne. Neposredni počinilac je oslobođen što ukazuje da i nema djela za koje je osuđen Gaši po tački 10. optužnice“, navodi Barbarić za NAP.

Ne propustite