Kako se namještaju utakmice u BiH: "Nas je šestorica, svakome treba dati novac"

Aktuelno
Kako se namještaju utakmice u BiH: "Nas je šestorica, svakome treba dati novac"
Dominković i Bilješko su prema navodima iz istrage, koristili svoje pozicije kako bi Bajraktarević i Živković bili delegirani za utakmice koje treba "završiti" i uzimali dio novca. Zanimljivo je da su Živković i Bajraktarević bili sudije na utakmici između Goražda i Veleža, Bajraktarević glavni, a Živković, četvrti sudija.

Pet osoba, privedenih u akciji VAR koju je po nalogu Tužilaštva BiH sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu, predati su jutros u nadležnost Tužilaštvu BiH. Saznajemo da će tužilaštvo tražiti određivanje jednomjesečnog pritvora, kako na slobodi ne bi uticali na svjedoke. Ostalih sedam je pušteno na slobodu uz odobrenje tužilaštva, što ne znači da su u nastavku isključeni iz istrage. Akcija VAR, započeta juče, je samo početak. Najavljuje se i njen nastavak.

U jutarnjim satima pet osumnjičenih dovoze u pritvor Suda BiH. Radi se o predsjedniku i članu Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH Vladimiru Dominkoviću i Anti Bilješku, kao i aktivnim sudijama Iliji Živkoviću i Kenanu Bajraktareviću, te kontroloru suđenja Fuadu Zahiroviću. Oni se sumnjiče da su u više navrata uzimali novac za namještanje fudbalskih utakmica u okviru 1. lige FBiH.

SIPA je, kako nezvanično saznajemo, akciju pokrenula na način da su koristili prikrivene istražioce i infiltratore u nekoliko navrata, a novac su uzimale sudije Ilija Živković i Kenan Bajraktarević.

U jednom slučaju Živković i Bajraktarević u ugostiteljskom objektu primaju novac u iznosu od 3.000 KM obilježenih novčanica kako bi uticali na ishod utakmice. Prilikom preuzimanja novca, Živković kaže "nas je šestorica, svakome treba dati novac."
Pet dana poslije Bajraktarević razgovara sa suprugom telefonom i kaže joj da mu je utakmica koja će se igrati 20.10.2019. "najbolja u polusezoni". Dan prije utakmice, od prikrivenih istražilaca preuzima 3.000 eura i 1.000 KM. Bajraktarević tada razgovara sa Živkovićem i govori kako mora biti "poštar", misleći da dio novca mora dati Dominkoviću, kojeg u jednom momentu zove i "šef", nezvanično saznaje N1.

Dominković i Bilješko su prema navodima iz istrage, koristili svoje pozicije kako bi Bajraktarević i Živković bili delegirani za utakmice koje treba "završiti" i uzimali dio novca. Zanimljivo je da su Živković i Bajraktarević bili sudije na utakmici između Goražda i Veleža, Bajraktarević glavni, a Živković, četvrti sudija.

Tada je Velež u borbi za plasman u Premijer ligu BiH izgubio 1:0 i žalio se Fudbalskom savezu FBiH u 19 spornih situacija. Sve je Savez odbacio kao neosnovane.

Samoj istrazi nisu zanimljive samo utakmice u 1. ligi FBiH, već i u najvećem rangu takmičenja, zbog čega su se juče našla i imena poput Salema Prolića, bivšeg sudije, inače sekretara za sudijska pitanja Fudbalskog saveza BiH. Navodno, Prolić je spreman da sarađuje. Sumnnja se u nečasne radnje i u najvećem rangu takmičenja.

"Moj kolega Halep i ja smo isključeni iz Nogometnih saveza, kažnjeni i suspendirani iz razloga što smo ukazivali na kriminalne radnje, podnijeli krivičnu prijavu na tadašnji rad predsjednika Saveza. Mi smo davali određene izjave i u SIPA-i, FUP-u i istražiteljima. S obzirom da su te istrage još uvijek u toku, mi ne možemo o tim detaljima još uvijek govoriti", kazao je Ibrahim Adilagić, bivši član IO NFS BiH.

Igrači i treneri kažu, greške se dešavaju, komisije prate suđenje. No, bivši igrači sada govore

"Bilo je svega, bilo je svega. Pazite, kad se nalazite u situaciji kada vam o jednoj utakmici ovisi da li ćete ispasti iz lige ili nećete, spremni ste na sve. Tako da, bilo je svega u karijeri", kazao je Nermin Šabić, fudbalski trener.

Upravo bi istraga u BiH mogla odvesti do takvih utakmica, za opstanak

Akcija "VAR" je jedna od najopsežnijih akcija koju sprovele policijske agencije u BiH, naročito nakon pto je prije nekoliko godina Munib Ušanović, nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza, osuđen zbog malverzacija u samom fudbalskom savezu. Istraga će se vjerovatno proširiti, a imaćemo i nova imena koja su uticala na rezultate u fudbalskim ligama BiH.

Ne propustite