Drugo predavanje o Muhammedu a.s.: Dr. Zehra Alispahić o svijetu žena u Poslanikovom, a.s., životu

Aktuelno
Drugo predavanje o Muhammedu a.s.: Dr. Zehra Alispahić o svijetu žena u Poslanikovom, a.s., životu
m

U ponedjeljak, 11. novembra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održano je drugo predavanje o Muhammedu a.s. Druga gošća ove tradicionalne tribine u okviru ovogodišnje jubilarne “15. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” bila je profesorica Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu doc. dr. Zehra Alispahić, koja je govorila o temi ”Svijet žena u Poslanikovom, a.s., životu”.

Dobrodošlicu velikom broju posjetilaca iskazala je moderatorica Alma Hadžić, koja je prisutnima predstavila dr. Zehru Alispahić, iznijevši samo jedan dio iz bogate biografije profesorice FIN-a.  

U svom obraćanju prisutnima dr. Alispahić je govorila o ženama u okruženju Poslanika a.s., te njihovim ulogama supruga, kćerki, sahabijki, kao i utjecaju koje su one imale u obrazovanju i svim drugim životnim situacijama, pa čak i vojnim pohodima.  

-Poslanik a.s. nam kroz mnogo situacija pokazuje da je dozvoljavao ženama da budu u njegovom društvu, kako kod kuće, tako i na putovanjima. Primjetna je velika brižnost i nježnost Poslanika prema ženama i njihovim različitim potrebama. Poslanik je živio i radio onako kako ga je učio njegov Gospodar. Žene kod Poslanika i njegovih halifa nikada nisu bile isključene iz bilo koje društvene aktivnosti – poruka je dr. Alispahić koja je navela i brojne argumente i sekvence iz Poslanikovog života, koje se dovoljne da se odbace sve predrasude u islamskom društvu koje ograničavaju ženu na ulogu samo majke i samo supruge.

-Danas se glas muslimanke najčešće ne čuje ili je prigušen. Prestala se baviti naukom, kao što je zaustavljeno provođenje njenih temeljnih prava koje je dobila sa pojavom islama, što je jedan od razloga njenog marginaliziranja u najvećem dijelu islamskog svijeta. S pravom se pitamo čime se može opravdati tako visok procenat nepismenih muslimana ali i muslimanki diljem islamskoga svijeta? Među ženama je danas malo mufesira, muhadisa, stručnjaka u oblasti šerijatskog prava ili pak nisu dovoljno respektirane i tretirane u javnosti. Zašto nemamo žensku perspektivu i ženska čitanja temeljnih izvora islama? Zašto su i dalje muškarci autori svih relevantnih djela i onih koji govore o oslobađanju žene muslimanke? – samo su neke od zapitanosti dr. Alispahić, koje je podijelila sa auditorijem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

-U mjesecu mevluda, kada pokušavamo raskriti i doprijeti do svih detalja ličnosti Allahovog Poslanika, morali bi prije svega biti malo iskreniji prema sebi i svome okruženju, jer Poslanikov sunet pokriva sve aspekte ljudskog života, pa i onaj koji se odnosi na valjano pozicioniranje žene i njenih kapaciteta u zajednicima muslimana gdje god oni živjeli. Da li bi Poslanik dozvolio da žena današnjice bude nevidljiva i zanemarena kako se to nama dešava? Da je nema tamo gdje se planira, kreira, savjetuje i odlučuje. Ne bi. Zato u ovom mjesecu mevluda i svim narednim koje ćemo dočekivati, neka među nama više bude istinski implementiranog Poslanikovog suneta. Neka himna salavata koje upućujemo prati naša djela, iskrene namjere i pošten odnos. A kada stavimo ruku na srce, posvećeno izgovarajući njegovo ime, propitujmo sebe i svoju okolinu koliko smo na tragu onoga što kao sljedbenici islama baštinimo. Koliko u našem okruženju ima mjesta i za onog drugog, napose ženu? Koliko smo blizu, a koliko daleko od onoga što nam je u amanet ostavio naš voljeni Poslanik Muhammed a.s.? – zaključila je doc. dr. Zehra Alispahić.

Nakon vrlo zanimljivog predavanja prisutni su dr. Alispahić nagradili velikim aplauzom, a glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić uručio je dr. Alispahić zahvalnicu za učešće na ovoj renomiranoj tribini, koja je iz godine u godinu osnova tradicionalne manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”.  

Ovu prelijepu večer, dodatno su uljepšale članice Hora MIZ Sarajevo izvedbama prigodnih ilahija i kasida.  Uz predavanje, u prostoru Gazi Husrev-begove biblioteke, organizovana je i edukativna radionica za djecu uzrasta od 5 do 10 godina.

Ne propustite