Aleksandar Vučić poručio: Kada ukinu takse, možemo sjesti za sto!

Region
Aleksandar Vučić poručio: Kada ukinu takse, možemo sjesti za sto!
,

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je jučer trodnevnu posjetu Parizu i najavio da ga čeka „možda nikad važniji“ sastanak s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), prije svega zbog trenutka u kojem se sastaju.  

Ipak, suprotno Vičićevom očekivanju da će s francuskim predsjednikom razgovarati tet-a-tet, Makron je iznenada na sastanak pozvao i kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

- Nema sumnje da Francuska i Evropa žele važnu ulogu u rješavanju kosovskog pitanja. Stav Srbije ostaje isti i dalje, dakle, prvo moraju da ukinu takse, pa da tek onda može doći do nastavka dijaloga i tek tada možemo da sjednemo za sto. Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumijeva - istakao je Vučić.

Kako pišu srbijanski mediji, Makronova ideja bila je da pokuša utjecati na obje strane da se vrate za pregovarački sto i da probaju doći do kompromisnog rješenja.

- Vučić je bio otvoren i pred Makronom rekao da ga ne zanima da Kosovo priznaje Srbiju, jer je Srbija već priznata zemlja od svih zemalja svijeta - priča izvor "Blica".

On je tako odgovorio na to što je Tači govorio na sastanku, odnosno na spremnost Prištine da ''nastavi dijalog, zarad postizanja sporazuma, koji bi podrazumijevao međusobno priznanje dvije strane".

Vučić je kazao i da predstavnici prištinskih vlasti ni do sada nisu poštovali dogovore koji su postignuti i da zbog toga ne vjeruje da će drugačije biti kada su posrijedi budući razgovori.

- Predsjednik Srbije je rekao Tačiju da ima još deset zemalja koje čekaju da donesu odluku o povlačenju priznanja, jer pokret nezavisnih i slobodnih zemalja u svijetu je jači i veći iz dana u dan - priča izvor "Blica".

Kako je nakon sastanka rekao predsjednik Srbije, Makron je današnjim sastankom sa njim i Tačijem želio pokazati posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu, kao i da je on ponovio stav Srbije da dijalog može biti nastavljen ako Priština ukine takse.

On je naveo i da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele igrati najznačajniju ulogu po pitanju Kosova, poštujući Amerikance i sve druge.

- Francuski predsjednik je to rekao prije svega misleći na sebe i njemačku kancelarku, kao i evropske institucije - naglasio je on.

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsjetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

- Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumijeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa - rekao je Vučić.

Makron je, kaže, želio na tom, nenajavljenom sastanku, da čuje kakva je situacija.

- Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu - prenio je on.

Kazao je da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

- Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao: "Onda, dobro, sačekajte do januara" - dodao je Vučić, koji je naveo da je pozicija Srbije nepromijenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine takse.

- Kada ukinu takse, možemo da sjednemo za sto - ponovio je on.

Ne propustite