JELA JE BIJELI LUK SVAKI DAN NA PRAZAN STOMAK: Evo šta joj se desilo sa organizmom

Zdrav život
JELA JE BIJELI LUK SVAKI DAN NA PRAZAN STOMAK: Evo šta joj se desilo sa organizmom
,.

Luk je član porodice ljiljana, bliski rođak češnjaka. Često se naziva "kraljem povrća", zbog svog oporog okusa.Postoje mnoge vrste luka: bijeli, žuti, crveni i zeleni. Oni se također razlikuju u veličini, boji i okusu. Manji luk dolazi u mnogim sortama kao što je zeleni luk, koji uključuje vlasac, poriluk i luk.

Konzumiranje bijelog luka na prazan stomak čini čuda za organizam kakva niste mogli ni da zamislite. 

bijeli-luk1

Bijeli luk je moćan antibiotik i antioksidans, pa tako štiti vaš želudac od infekcija i bolesti.

Jedna žena koja je imala problema sa visokim pritiskom jela ga je svaki dan prije obroka, jer tako nije postojalo ništa drugo u želucu što se mešalo i asimilaciralo hranjljive materije u bijelom luku. Ovo je bio najlakši i najsigurniji način da održava krvni pritisak pod kontrolom.

bijeli-luk

Najbolje od svega je što možete da ga uzimate jednom dnevno, a nema nikakve nus pojave kao što je slučaj kod raznih lijekova.

Zdravstvene prednosti bijelog luka 

Zdravstvene prednosti luka su beskrajne zbog njegovih snažnih anti-septičkih i anti-bakterijskih svojstava. Postoji znatna razlika u sastavu različitih sorti i to također ovisi o stadiju zrelosti i duljini skladištenja.

Luk je snažan antiseptik bogat vitaminima A, B i C. Moćan je izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, kroma, željeza i vlakana. Drevni zapisi otkrivaju da je luk bio korišten još 4000 pr.n.e kao univerzalan lijek za mnoge bolesti. U II. Svjetskom ratu isparavanje smjese luka je korišteno da se smanji bol i ubrza zacjeljivanje rana vojnika.

Zbog visokog sadržaja željeza u luku on je koristan za liječenje anemije. Dobar je i anti-koagulant: jednostavno jedući pola sirove glavice luka dnevno može značajno sniziti kolesterol i sprečava srčani udar. Anti-upalna sredstva u luku korisna su za smanjenje simptoma upalnih bolesti poput artritisa i gihta.

Luk je dobar u borbi protiv bakterija, uključujući i E.coli i Salmonellu, te je učinkovit protiv tuberkuloze i infekcije mokraćnog sustava, poput cistitisa. Može i pomoći sniziti krvni tlak prirodno. Također razrjeđuje krv, te pomaže otopiti krvne ugruške.

luk

Pola srednje glavice luka dnevno značajno pomaže u ispravljanju tromboze, snižavanju LDL kolesterola i sprječavanja srčanog udara. Inulin u luku stimulira rast dobrih bakterija u debelom crijevu i pomaže smanjiti rizik od razvoja tumora u debelom crijevu.

Dodavanje luka tijekom kuhanja može pomoći osloboditi od kroničnog zatvora i nadutosti. Krom u luku pomaže dijabetičarima na način da snizi razinu inzulina i poboljša toleranciju na glukozu.

Istraživanje je pokazalo da je primjena soka luka na vlasište dva puta tjedno tokom 2 mjeseca može uzrokovati ponovni rast kose. 

Luk povećava cirkulaciju i izaziva znojenje. Koristan je pri hladnom vremenu za obranu od infekcije, smanjenja temperature i potiče znojenje kod prehlade i gripe.

beli-luk-1

MNOGI TO POGREŠNO RADE: Evo kako se pravilno jede bijeli luk

Izmiješajte jednaku količinu soka luka i meda i uzmite 3 do 4 čajne žličice ove mješavine dnevno. Ona pomaže rastopiti sluz i sprječava njenu daljnju formaciju. To je također jedan od najboljih preventivnih napitaka protiv prehlade.

Kad kupujete mladi luk, odaberite onaj koji je dobro oblikovan, ima suhu i čistu vanjsku kožu. Izbjegavajte one koje su već proklijali, imaju znakove raspadanja ili obojene vrhove.

luk

Luk se može spremiti na sobnoj temperaturi, ali ga je dobro držati u prozračenom prostoru, daleko od jarkog svjetla da se spriječi rast korijenja. Nemojte ga držati zajedno s krumpirom jer će upiti vlagu i etilen plin od krumpira i proklijati brže.

Da biste spriječili suze prilikom rezanja luka, luk ohladiti na oko sat vremena prije guljenja.

 

GENIJALAN TRIK: Evo kako možete koristiti bijeli luk za popravak napuknutog vjetrobranskog stakla!

Ne propustite