AKO IMATE OVAKVE OČI, HITNO DOKTORU: Svi mislimo da je prehlada, a ZAPRAVO MOŽE BITI KOBNO!

Zdrav život
AKO IMATE OVAKVE OČI, HITNO DOKTORU: Svi mislimo da je prehlada, a ZAPRAVO MOŽE BITI KOBNO!
,

Romantičari tvrde da su oči ogledalo duše, a liječnici da otkrivaju zdravstveno stanje. Oftalmolozi na mrežnici oka mogu pronaći i dijagnosticirati širok spektar bolesti, od dijabetesa, bolesti jetra do kardiovaskularnih bolesti. 

- Redoviti pregledi su bitni zato jer se prvi znaci bolesti mogu uočiti prije nego li se pojave simptomi. Većina bolesti se može detektirati stručnom opremom koje omogućuju kompletan pregled - objašnjava Larry Benjamin s Kraljevskog koledža oftalmologije. 

Zdravlje očiju osim pregleda čuva i uravnotežena prehrana. Istraživanja pokazuju da hrana bogata karotenoidima smanjuju rizik od bolesti očiju koje nosi starenje. Namirnice bogate antioksidansima poput špinata, raštike i kelja također čuvaju vid. 

Hrana bogata luteinom i zaeksantinom, popularnima kao vitamini za oči, smanjuju rizik od katarakta ili mrene na očima. Nalaze su u brokuli, kukuruzu, grašku, repi i tikvicama. Najbolji lijek za umorne oči su borovnice, dok marelice, bogate betakarotenom i likopenom, mogu pomoći i u liječenju nekih očnih bolesti. 

Nepravilne zjenice

kako-se-brinuti-o-kozi-oko-ociju-i-usporiti-starenje

Zjenice su inače simetrične, jednake veličine i reagiraju na isti način u kontaktu sa suncem. U slučaju da je jedna zjenica veća ili manje od druge to može ukazivati na medicinski problem. Stručnjaci tvrde da ljudi s različitim zjenicama imaju veći rizik od moždanog udara, tumora na mozgu ili aneurizme. 

Suhe oči osjetljive na svjetlost

Ako su vaše oči uvijek suhe i osjetljive na svjetlost, to može biti znak kroničnog poremećaja imunološkog sustava tzv. Sjorgen sindroma, koji narušava funkcioniranje žlijezda u očima i ustima. 

Ovaj sindrom najčešće pogađa žene u 40-ima s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa i lupusa. Osim toga suhe oči česte su i kod žena u 50-ima zbog hormonalnih promjena, tvrdi Benjamin.

Zamagljene oči

Zamućeni vid i zamagljenu mrežnicu uzrokuje magljenje leće unutar oka, a problem se može riješiti jednostavnom operacijom. Ova je bolest karakteristična za starije ljude, dok je kod mlađih najčešće nuspojava dijabetesa, tumora i lijekova.

Svrbež
Oči i područje oko očiju je izrazito osjetljivo posebno na infekcije i alergije. Svrbež očiju najčešće je posljedica alergija na prašinu, dlaku kućnih ljubimaca, ali i čestica zraka. 

Ako su vam oči natečene to može biti znak kroničnog nedostatka sna. Tijekom sna prirodna tekućina kola tijelom, ali nedostatak sna uzrokuje zadržavanje u području oko očiju, zbog čega su oči natečene i crvene, objašnjava Benjamin. 

Sivi prsten
Ako se oko šarenice pojavi sivi prsten to može ukazivati na arcus senilis, odnosno na povišeni kolesterol i trigliceride, masne kiseline iz krvi, koje se povezuje s većim rizikom od bolesti srca i moždanog udara. 

Nestajanje obrva

Sasvim je normalno da se obrve stanjuju s godinama, no nestajanje dijela obrve znak je problema sa štitnjačom, hipertireoze (preaktivna štitnjača) ili hipotireoze (smanjen rad štitnjače). 

Oči izgledaju vodenasto

Ovakve oči upućuju na infekciju, najčešće virusnu, a ako oko djeluje ljepljivo, riječ je o bakterijskoj infekciji. Ako vam se uz to zamuti vid to može upućivati na sindrom kompjuterskog vida, odnosno pojačanog naprezanja zbog slabog kontrasta boja na kompjuteru. 

Žute nakupine

Ksantelazma ili žute nakupine na očnim kapcima upozoravaju da je razina kolesterola u krvi previsoka. Osim toga, prijašnja istraživanja su potvrdila da muškarci s ksantelazmom imaju veći rizik od bolesti srca. 

Krvave oči

oci

Krvave oči i ispucale krvne žile znak su visokog tlaka koji povećava rizik od moždanog udara. 

Žute oči

Ako je bjeloočnica žuta umjesto bijela kakva i treba biti, to može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Najlakši način da se vidi stvarno stanje organizma je krvna pretraga. 

(24.sata.hr)

Ne propustite