MNOGE ŽENE MISLE DA SU BEZAZLENI, ALI OVI ZNAKOVI UKAZUJU NA RAK DOJKE: Nikad ih nemojte zanemarivati, BRZO KOD DOKTORA!

Porodica i zdravlje
MNOGE ŽENE MISLE DA SU BEZAZLENI, ALI OVI ZNAKOVI UKAZUJU NA RAK DOJKE: Nikad ih nemojte zanemarivati, BRZO KOD DOKTORA!
.

Veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega ljekari neprestano apeluju na žene da “opipaju” svoje dojke u potrazi za simptomima

Od kancera dojke godišnju umiru milioni žena, a najčešći razlog je kasno ustanovljena dijagnoza. Smrtnost bi se vrlo lako mogla izbjeći samo kada bi žene češće provjeravale stanje svojih dojki.

Treba napomenuti i da, iako je kancer dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% ove teške bolesti se javlja i kod muškaraca.

rak-dojke-stanice-1200-123rf

Budući da je ovaj kancer operabilan, veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega ljekari neprestano apeluju na žene da “opipaju” svoje dojke u potrazi za simptomima.

Kvrgave promjene u dojci u vidu jasnog zadebljanja koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma. U ranim stadijumima ova kvržica se slobodno pomjera ispod kože, a kad je riječ o poodmaklom stadijumu – kvržica je obično prirasla za grudni koš.

Međutim, nije kvržica jedini simptom ove smr,ton,osne bolesti. Ovi su takođe signali za alarm…

rak-dojke

1. Oteklina i toplina 

Kod upalnog raka dojke, posebno težeg i rijeđeg oblika kancera, dojka djeluje inficirano. Vruća je, crvena i otečena. Često se unutar dojke ne napipava kvrga.

2. Crvenilo kože i bol

Ne morate da se opipate masu u dojci da biste značli da imate rak. Pažnju treba obratiti i na crvenilo kože, bol u samoj dojci, kao i u leđima i pazuhu.

3. Sekret

Ponekad prvi znak i alarm može da bude sekret koji curi iz dojke, pogotovo ako je boje ćilibara i pomalo krvav.

4. Promjena na bradavicima

celije-raka

Ako vaše bradavice izgledaju čudno, ispucale su, promjenjenog su oblika ili boje, odmah potražite pomoć ljekara. Promjena izgleda bradavice takođe može da upućuje na rak, bilo da se radi o teksturi, boji ili obliku.

5. Čudan izgled kože

Najčešće je riječ o uvučenoj koži iznad tumora koji se čak ne mora ni opipati.

6. Čvorići u pazuhu

Isto kao što se kvržice mogu pojaviti u dojci, čvorovi u pazuhu takpđe mogu biti simptom raka dojke.

7. Naglašena asimetrija dojki

samopregled-dojka-rak-karcinom

Grudi jesu asimetrične, ali novonastala i vidljivo naglašena asimetrija dojki moguć je simptom raka i ne treba ga ignorisati.

Novi.ba

Ne propustite