EMIR KUSTURICA U SUZAMA ZBOG NJEGOVE SMRTI, NAPISAO MU OPROŠTAJNO PISMO: Nikad mu nije bilo teže!

Aktuelno
EMIR KUSTURICA U SUZAMA ZBOG NJEGOVE SMRTI, NAPISAO MU OPROŠTAJNO PISMO: Nikad mu nije bilo teže!
.

Reditelj Emir Kusturica emotivnom porukom se oprostio od preminulog gitariste Ivice Ivana Maksimovića sa kojim je zajedno svirao u bendu “No smoking orchestra”.

Maksimović, koji je osim u Kustinom sastavu svirao u još nekoliko muzičkih grupa, i koji ostaje zapamćen kao kompozitor, aranžer, tekstopisac i glumac preminuo je 7. novembra, a dan kasnije sahranjen je u Jagodini.

„Još davno mi je otac rekao da je smrt neprovjerena glasina. Ja sam u to povjerovao kao dječak, a sada više nego ranije vjerujem da, kada su dobri ljudi u pitanju nema smrti. Dostojevski se trudio da u knezu Miškinu iscrta ideal ljudske dobrote onoga koji nikada i nikome nije pomislio zlo, trpio sve što se u vrtjelo u njegovom krugu. I kada bi se vremena pomiješala, kao što biva u naučno fantastičnom filmu, a Dostojevski sreo tebe dragi Ivice, siguran sam da bi knez Miškin dobio literarnog brata. U potrazi za apsolutnom dobrotom, po tvom modelu moglo bi nastati još jedno veliko literarno djelo - napisao je Kusturica.

Na vijest o smrti Ivice Maksimovića, Kusturica je, kako navodi u oproštajnom pismu, briznuo u plač.

-Petnaest minuta sam se mučio sa viješću da se na ovom svijetu više nećemo gledati, ali me misao odvela i preletjela naše susreta, naš zajednički život na binama širom svijeta i svuda su me presretale tvoje velike oči iza kojih se skrivala plemenitost i dobrota. Koliko smo zajedno soli pojeli, kako kažu u našem narodu sve smo kontinente obišli, nema zemlje gdje zvuk tvog orijentala i srpskog kola, tvoj nostalgični zvuk, nije opijao publiku i budio radost u meni, tvom saradniku - naveo je reditelj.

Ivica je bio sjajan muzičar, ali i čovjek sa kojim je Emir Kusturica gajio prijateljstvo van scene.

-Tvoje drugarstvo, plemenitost koja je posljednjih 20 godina učinila da nikada nismo jedan drugom uputili nervozan pogled , a kamoli ušli u svađu, čini naše prijateljstvo velikim i neizmjernim. Ono je bilo i ostaće veliko jer nije obična tvoja dobrota. To je ona ljudska osobina koja vraća nadu i veru u vječnost duše. Iako to nije osobina vremena u kome živimo za duše kao što je tvoja nema smrti. Tamo gdje si sada, a znam da si prošao kroz carska vrata, čekaj, a mi, tvoji drugovi, trudićemo se da zaslužimo i mi prava da ta vrata, kad tad prođemo i da te pronađemo - naveo je Kusturica u oproštajnom pozdravu koje je potpisao sa „Zauvijek tvoj drug Profa“.

npxk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwxpbn01eqv8vzdeyn2q5mtq1othkmjlkodm1ntbjn2y1ogm3zde3ndiuanbnkzmczqlkaieabq

Foto:Dragan - Zeko Teodorović/Promo

Novi.ba/Blic.rs

Ne propustite