UDAR NA NOVČANIKE, SPREMITE SE: Evo šta će sve poskupiti u 2020. godini, NAJBITNIJE STVARI SU U PITANJU!

Region
UDAR NA NOVČANIKE, SPREMITE SE: Evo šta će sve poskupiti u 2020. godini, NAJBITNIJE STVARI SU U PITANJU!
.

Spremite deblje novčanike jer će prosječan račun biti skuplji i 350 dinara, ne računajući robu koja je poskupila ili čije se poskupljenje tek očekuje.

Nekoliko ključnih elemenata koje čine naš svakodnevni život, prilično će nam olakšati i osiromašiti novčanike u narednom periodu.

Ukoliko niste primijetili, a malo je vjerovatno da je tako, neka roba je već osjetno poskupila (govorimo o drugoj polovini godine), dok se za neke skok cijene očekuje već s prvim danom nove godine, kada na snagu stupi odluka o njihovom uvećanom cjenovniku.

Među prvima na udaru ove godine bili su pušači. Njima je zbog akciznog usklađivanja, paklica koštala više u prosjeku od oko 10 dinara. Podsjetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koje propisuju da je visina minimalne akcize 90 eura na 1.000 cigareta.

cigarete-768x437

U Srbiji je sada oko 60 eura, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije. Negde tu uz cigarete skočila je i cijena goriva i kafe.

Poskupljenje putarina najavljivalo se nekoliko mjeseci, a od početka avgusta ono je i zvanično stupilo na snagu. Vozači već nekoliko mjeseci plaćaju 12 odsto skuplju putarinu.

Uplatnica JKP "Infostan tehnologije" biće 10 odsto teža. Građani Beograda će, naime, za usluge Infostana ubuduće u okviru stavke "hladna voda" plaćati i nešto više od 130 dinara za novu uslugu - "pogonska spremnost sistema".

struja1

To je nova usluga koja je uvedena i biće u fiksnom iznosu od 130,68 dinara (sa PDV) bez obzira na količinu utrošene vode.

Odluka međutim, još čeka potpis gradonačelnika.

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupiti 3,9 odsto, što znači da će za prosječan račun koji stiže na naplatu u januaru, građani izdvajati od 110 do 150 dinara više, u zavisnosti od potrošnje.

Prijedlogom izmjena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno.

Nova taksa, koju građani inače plaćaju preko računa za struju, trebalo bi da počne da se naplaćuje od 1. januara 2020. godine.

 

Poslije poskupljenja struje, TV pretplate, takse za vodu, korigovanje cijena najavila je i "Gradska čistoća" . Umjesto 5,13 dinara po kvadratu, sada će se za smeće plaćati 5,64 dinara.

Sve ukupno to je oko 350 dinara dodatno po svakom računu.

Treba napomenuti i da je poskupilo izdavanje vozačkih dozvola, ali i ciena najma stanova pa ćemo novu 2020. svakako dočekati kao "skuplju", prilično skuplju.

Novi.ba/Srbiadanas

Ne propustite