U Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji održana tradicionalna mevludska svečanost: Allah dž.š. je Muhammeda, a.s., poslao kao milost svjetovima

Aktuelno
U Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji održana tradicionalna mevludska svečanost: Allah dž.š. je Muhammeda, a.s., poslao kao milost svjetovima
,

U Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu večeras je poslije jacija-namaza održana tradicionalna mevludska svečanost povodom rođendana poslanika Muhammeda a.s. Prisutnim vjernicima kratko se obratio imam Sultan Fatihove – Careve džamije hafiz Sadrudin-ef. Išerić, kazavši da je ovo vrlo važan dan za sve muslimane.

1

– Allah dž.š. je Muhammeda, a.s., poslao kao milost svjetovima. Muhammedovo, a.s. poslanstvo je blagodat s kojom je Allah dž.š. počastio čovječanstvo – kazao je hafiz Išerić u pozdravnoj riječi okupljenim mnogobrojnim vjernicima.

2

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je proučio i dovu, u kojoj je molio da budemo zajedno s Resulom na ahiretu. Svečanosti su prisustvovali i muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli i brojni drugi vjernici i vjernice, koji su mogli uživati u prelijepom izvođenju mevluda te ilahija i kasida od strane članova Hora MIZ Sarajevo, piše sarajevskimedzlis.ba.

3

Predavač je bio muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je poručio kako je mevlud prilika da se podsjetimo na život Poslanika a.s.

carevadzamija

-Uzvišeni Allah se kune vremenom i ove manifestacije nas podsjećaju da smo godinu dana stariji, a vjernika blizina smrti mora motivirati da što više uradi dobra – riječi su muftije Ljevakovića koji je još poručio kako nas mevlud podsjeća na životopis Poslanika, koji je rođen u momentu radovanja Kurejšija zbog neuspejha Ebrehine vojske.

5

-Iako je bio iz prosječno bogate porodice, koja nije mogla obezbijediti radost i veselje, Allah je dao da bude veliko veselje kad se on rodio – simbolična je poruka muftije Ljevakovića koji je još naglasio kako su za nas najvažnija tri događaja iz njegovog života: rođenje, objava i hidžra.

6

Dan mevluda – 12. rebiu-l-evvel, kao i cijeli ovaj mjesec, jedni su od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. istovremeno sa ljudima, donosi Allah dž. š. i odabrani meleki.

Ne propustite