Zvizdić: BiH nije i neće biti prijetnja

Aktuelno
Zvizdić: BiH nije i neće biti prijetnja
.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da "iz BiH na strana ratišta nije otišlo ni manje, ni više građana nego iz bilo koje zemlje zapadnog Balkana ili Evrope", te da zbog toga "BiH nije i neće biti bilo kakva prijetnja".

Reagujući na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da BiH predstavlja tempiranu bombu zbog povratka džihadista, Zvizdić je istakao "da je zaustavljen odlazak građana BiH na strana ratišta", te da "nijedan građanin BiH nije učestvovao u nekom terorističkom aktu u Evropi ili u svijetu".

"To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv terorističke organizacije `Islamska država`", navedeno je u pisanoj izjavi Zvizdića.

On kaže da je BiH, prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, pa i posljednjim izvještajima Stejt departmenta, "značajno napredovala u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma".

Ističući da BiH ostaje posvećena borbi protiv terorizma, Zvizdić je ukazao da podatke o ovim pitanjima treba tražiti direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer su samo to prave i relevantne činjenice, odnosno podaci koji mogu biti provjereni.

"Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentisani ka BiH i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu BiH, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija", naveo je Zvizdić.

Francuski predsjednik Makron je naveo da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava sa problemom povratka džihadista, te istakao da se moraju reformisati procedure za članstvo u EU, "jer one više ne služe svrsi, nisu strateške, niti političke, već previše birokratske i nepovratne".

Ne propustite