OVU HRANU NIKADA NEMOJTE STAVLJATI U ZAMRZIVAČ: Mijenja joj se ukus i postaje OPASNA PO ZDRAVLJE!

Objavljeno:08.11.2019 - 15:28
A A A Times Arial

Foto: Profimedia

Uz već poznate namirnice poput jaja, mlečnih proizvoda i namirnica koje imaju veliki postotak vode, stručnjaci otkrivaju još nekoliko njih koje nikako ne biste trebali zamrzavati.

Već odmrznuta hrana

Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija. No, i za taj problem postoji rješenje. Pre zamrzavanja hranu rasporedite i zamrznite onu količinu koja je dovoljna za jedan ili dva tanjira. Ako ste i dalje zamrznuli previše, ponovo skuvajte ono što vam je preostalo jer u tom slučaju možete ponovo zamrznuti hranu.

Skuhana tjestenina

zamrzivac-519703-testenina-ff

Kuhana tjestenina može stajati nekoliko dana u frižideru, ali ako se odlučite zamrznuti je, imajte na umu da će se prilikom odmrzavanja testenina raspasti, promeniti ukus i teksturu te postati poput kaše.

Umaci

Ostatke umaka nije dobro zamrzavati jer dolazi do odvajanja sastojaka, pa ih je najbolje pojesti isti dan. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pažnju treba obratiti na umake koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.

Kečap

Ako flaša kečapa već dugo stoji otvorena, radije je bacite jer će pri odmrzavaju postati vodenasta.

Prezle

Prilikom zamrzavanja prezle pokupe vodu, zato kad ih poželite odmrznuti postanu mekane, vlažne i promene ukus. Ako želite praviti jela u koja se dodaju prezle, onda je bolje odvojiti deo bez prezli koji se može zamrznuti, a prilikom odmrzavanja naknadno dodajte sveže prezle.

Pržena hrana

Ne preporučuje se zamrzavanje pržene hrane jer će tokom odmrzavanja pustiti vlagu zbog koje će hrana postati kašasta, a razlog su upravo prezle koje se stavljaju prilikom prženja na ulju

Svježe biljke i avokado

zamrzivac418955-avokado-ff

I avokado i biljke postaće kašasti, a zamrznuto zeleno bilje promijeniće boju u smeđu. Srećom, postoji način kako zamrznuti svježe biljke. Odvojite korijen od listova i njih zamrznite s kockicama leda. Kad želite kuhati možete led odmah ubaciti u vruću vodu.

Konzerve

Pri zamrzavaju konzervisane hrane postoji mogućnost eksplozije. Prednost hrane u konzervi upravo je ta da može dugo stajati u frižideru, pa je nema ni potrebe zamrzavati.
 

Novi.ba/Espreso.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!