Sud BiH oslobodio svih optužbi Jerka Ivankovića Lijanovića i ostale

Aktuelno
Sud BiH oslobodio svih optužbi Jerka Ivankovića Lijanovića i ostale
.

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio svih optužbi Tužilaštva BiH bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i druge optužene u predmetu za organizovani kriminal.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH danas je donijelo drugostepenu presudu u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi. Optužnicu u ovom slučaju zastupalo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Kako  je potvrđeno, sudije Suda Bosne i Hercegovine donijele su odluku kojom su svih optužbi oslobođeni Jerko Ivanković Lijanović, njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, Draženko Kvesić, Željko Mikulić, Miroslav Čolak, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

Oni su optuženi da su kao grupa za organizovani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, te prenosom i otuđenjem imovine, gašenjem privrednog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u optužnici je navelo i da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen činjenjem krivičnog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u privrednom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i finansiranje institucija BiH. S druge strane, optuženim pravnim osobama "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, "Mi-MO" d.o.o. Mostar., "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg, "Farmko" d.o.o. Široki Brijeg, "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg i "Kora-Fin" d.o.o. Široki Brijeg stavlja se na teret da su raspolagale protivpravnom imovinskom koristi za period od 2007. do 2012. godine koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi.

(Klix)

Ne propustite