Izetbegović: Krajnje vrijeme da se postupi po sporazumu lidera

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Krajnje vrijeme da se postupi po sporazumu lidera
.

U Mostaru je počeo sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA na čelu sa predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je uoči sastanka rekao da je krajnje vrijeme da se ispoštuje sporazum o formiranju vlasti koji je 5. avgusta potpisao sa predsjednicima HDZ-a Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom.

"Mislim da je već, kada je riječ o Savjetu ministara, krajnje vrijeme da se postupi po onome što smo potpisali Dodik, Čović i ja 5. avgusta. Kada je NATO u pitanju moraju se poštovati Ustav i ranije doneseni zakoni i strategije. Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost. Republika Srpska ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ako smatraju da treba povući nešto od ranijih odluka mogu to uraditi na legalan način", naglasio je Izetbegović.

Kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona BiH na kojoj insistira HDZ BiH, Izetbegović kaže da se to pitanje može rješavati samo u okviru odluke "Sejdić-Finci".

Izetbegović ističe da je SDA ranije zauzela stav da treba donijeti poseban zakon o gradu Mostaru koji bi riješio pitanje izbora.

U delegaciji HDZ-a uz Čovića su Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Lidija Bradara, dok delegaciju SDA, osim Izetbegovića, čine Edin Ramić, Safet Softić i Adil Osmanovi

Ne propustite