KO SE PRAVI PAMETAN PLATIT ĆE KAZNU: Evo kolike će biti kazne u Kantonu Sarajevo za roditelje koji ne vakcinišu dijete

Bosna i Hercegovina
KO SE PRAVI PAMETAN PLATIT ĆE KAZNU: Evo kolike će biti kazne u Kantonu Sarajevo za roditelje koji ne vakcinišu dijete
.

Obaveza imunizacije propisana je članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, shodno kojem je roditelj dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv zaraznih bolesti, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika, članom 70. tog zakona je propisana sankcija od 100 do 2.000 KM

Od januara do maja u KS-u je postignut uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis). Ministarstvo zdravstva KS-a je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS-a provelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u KS-u. Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u prvih pet mjeseci obuhvat primovakcinacije (MPR 1) za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca iznosio čak 94 posto, a obuhvat druge vakcine (MPR 2) za ciljnu skupinu od pet do šest godina 91,3 posto, piše Oslobođenje.

vakcinacija-djeca-fbih-28

Poređenja radi, u 2017. godišnji obuhvat vakcinama MPR 1 iznosio je 40,1 posto, a obuhvat MPR 2,56 posto. Međutim, i dalje ima roditelja koji odbijaju vakcinisati djecu.

- Od januara do početka oktobra na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu iz organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS-a, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su po službenoj dužnosti dostavili 302 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije. Pozivu inspektora do sada se odazvalo 245 roditelja, od kojih su 183 odbila vakcinaciju djece, te su zbog propuštanja te zakonske obaveze za njih izdate sankcije od 18.300. 62 roditelja su se izjasnila da će vakcinisati dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti. Za 12 djece su dostavljene potvrde o izvršenoj vakcinaciji, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja, kazala je Vildana Brdarić, portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

vakcina

Tokom septembra, neposredno prije početka školske 2019/2020, u KUIP-u je povećan broj dostavljenih potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu zdrave djece iz JU Dom zdravlja KS-a u odnosu na ljetne mjesece. Kako je općina Novi Grad najmnogoljudnija u KS-u, potpuno je očekivano da je iz Doma zdravlja sa područja te općine i najveći broj dobijenih potvrda.

- Roditelji koji su se odazvali pozivima ističu da je razlog odbijanja vakcinacije djece sumnja na kvalitet vakcina, te bojazan od eventualnih posljedica vakcinisanja. Zato je važno da pedijatri u domovima zdravlja svakog roditelja upoznaju sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije, kao i opasnostima i eventualnim posljedicama nevakcinacije. Ako i poslije toga roditelj odbija imunizirati zdravo dijete, nadležnom inspektoratu se dostavlja potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu, nakon čega se provodi inspekcijski postupak, dodala je Brdarić.

Obaveza imunizacije propisana je članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, shodno kojem je roditelj dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv zaraznih bolesti, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika, članom 70. tog zakona je propisana sankcija od 100 do 2.000 KM.

vakcina

Prema propisima o načinu provođenja obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, plaćanjem kazne roditelj nije amnestiran od dalje vakcinacije.

- Ako pedijatri dostave potvrde o nepotpunom vakcinalnom statusu za roditelje djece koji su već ranije bili predmet inspekcijskog postupka (do sada evidentirano nekoliko slučajeva), inspektori ih zbog odbijanja vakcinacije ponovo sankcionišu na način kako predviđa zakon, zaključila je Brdarić. Naglasila je da ukoliko sankcionisana osoba propusti uplatiti kaznu u ostavljenom roku, biće unesena u registar novčanih kazni i sve dok ne donese dokaz o uplati, između ostalog, ne može registrovati vozilo ili produžiti vozačku dozvolu.

Novi.ba/Slobodnabosna/Foto: Ilustracija

Ne propustite