METEOROLOZI UPOZORAVAJU na VELIKO NEVRIJEME: Najgore se očekuje u toku noći, a ovi gradovi su prvi na udaru

Bosna i Hercegovina
METEOROLOZI UPOZORAVAJU na VELIKO NEVRIJEME: Najgore se očekuje u toku noći, a ovi gradovi su prvi na udaru
.

Sutra se u Bosni i Hercegovini prognozira pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Prije podne slabije padavine na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. U drugoj polovini dana jačanje padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se većinom prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara.

pljusak

U većem dijelu Bosne prolazno jača kiša tokom noći na srijedu. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 km/h. U večernjim satima lokalno su mogući i olujni udari vjetra i do 80 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 15. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepan Celzijusa.

kisa01-epa-larry-w-smith-1000x0

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za naredna dva dana, jer se očekuju obilne padavine u Hercegovini i na jugozapadu BiH, te jaki udari južnog vjetra u cijeloj BiH.

Pretežno oblačno vrijeme s kišom zadržat će se do vikenda.

U srijedu se više padavina očekuje u Hercegovini gdje se prognozira između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom. U Bosni slabije padavine. Jače jugo u jutarnjim satima. Tokom dana vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prolazna slaba kiša u jutarnjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje do 17 stepeni.

oblacno-vrijeme-14012018

U petak, u Bosni i Hercegovini novo jače naoblačenje koje će usloviti kišu. Jača kiša u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu zemlje do 11. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni.

depresija

Nastavlja se period relativno nepovoljnih biometeoroloških prilika.

Usljed izraženijeg strujanja toplog zraka i povremenih padavina, kod većine meteoropata moguće su reakcije na promjenu, pretežno u vidu glavobolje, lošijeg raspoloženja, dekoncentracije, nesanice. Neuobičajeno visoke i ugodnije temperature za ovaj period, djelimično će umanjiti negativne efekte nestabilnog vremena.
 

Ne propustite