5 TAJNI HOTELSKOG OSOBLJA: Zbog ovog peškiri izgledaju bijelo i novo!

Praktična žena
5 TAJNI HOTELSKOG OSOBLJA: Zbog ovog peškiri izgledaju bijelo i novo!
.

Opterećenje mašine za pranje veša

Idealno je ako mašinu ispunite vešom 80%. Ako stavite veliku količinu veša, neće ga dobro oprati. Isto tako, ako u bubnju ima jako malo stvari, one će se brže oštetiti zbog mehaničkog delovanja.

bib-masina-i-ves

Temperatura vode

Da bi se izvršila dezinfekcija i da bi se otklonila prljavština, temperatura vode 40-60 stepeni se smatra optimalnom. Pranjem u hladnoj vodi se ne mogu uništiti bakterije i grinje sa posteljine i peškira, a vrela voda oštećuje tkaninu.
 
Sredstva za pranje

Umjesto omekšivača koji se gomila i vremenom čini veš grubim, osoblje hotela koristi sirće. Prilikom ispiranja dodajte 100 ml sirćeta kako bi vam veš bio mekan i kako biste izbjegli tragove deterdženta.

92208-peskiri-thinkstock-ls

Borba s flekama

Svježe fleke od ulja pospite zamenom za šećer ili skrobom, a potom jednostavno operite veš.

Preparat (sprej) WD-40 će vam pomoći da uklonite mrlje od paradajz soka ili sosa. Nanesite ga na fleku, a onda isperite tkaninu u hladnoj vodi.

Kako biste uklonili tragove od znoja na beloj odeći, koristite program pretpranja, bilo kojim deterdžentom na temperaturi 40, a zatim uključite program pranja za izbeljivanje.

Ako ostavite veš da odstoji sat vremena u vodi sa solju (1 supena kašika na litar vode), a potom ga operete, uspjećete da uklonite mrlje od kafe ili vina.

Soda bikarbona će pomoći da uklonite žutilo s bijele odeće i da se rešite neprijatnog mirisa. Pored praška za pranje ili običnog sapuna dodajte i pola merice sode bikarbone i operite veš u vreloj vodi. 

Sušenje

Eksperti savjetuju da, ukoliko je to moguće, veš sušimo na otvorenom vazduhu, pod suncem. Ako ipak morate da koristite mašinu za sušenje, stavite u bubanj tenisku lopticu i peškiri će vam biti mekani.

peskiri

Savet plus: Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj pomoćnici, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni sa dodavanjem sirćeta ili limuntusa. 

Novi.ba/Stil.kurir.rs

Ne propustite