Andrej Plenković: Nismo podizali zidove i žicu na granici najviše zbog odnosa koji imamo s BiH

Region
Andrej Plenković: Nismo podizali zidove i žicu na granici najviše zbog odnosa koji imamo s BiH
.

U opširnom intervjuu za Euronews premijer Hrvatske Andrej Plenković je između ostalog govorio i o granici prema zemljama koje nisu u Evropskoj uniji, poručujući zašto se nisu opredijelili za žicu ili zidove na granici. Također govorio je i o prioritetima nakon preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom.

Hrvatska će od januara preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, koja se kao nikada do sada susreće s brojnim izazovima, od kojih je najveći Brexit, ali i sigurnosna situacija, migrantska kriza, kao i proširenje.

andrej-plenkovic-450x300

U kontekstu sigurnosne politike Plenković smatra da je Hrvatska dobro odgovorila izazovima. Zapadni susjed BiH ima 1.300 kilometara zajedničke granice sa zemljama koje nisu u EU, a s obzirom da je to granična zemlja Evropske unije, priliv migranata iz BiH je najveći.

Iz BiH je upućeno dosta kritika hrvatskoj graničnoj policiji zbog njihovog postupanja prema migrantima, vraćanju na teritorij BiH ali i zbog primjene sile. Plenković pak poručuje da 6.500 graničnih policajaca njegove zemlje profesionalno radi posao i da sarađuju sa graničnom policijom BiH.

plenkovic


"Imamo 6.500 obučenih policajaca koji su opremljeni da čuvaju vanjsku granicu EU, a to je i šengenska granica. Nismo se opredijelili za zidove, barikade, niti žice, za razliku od nekih drugih zemalja. Prije svega zbog odnosa koji imamo s BiH i to nije adekvatan način da čuvate granicu. Dakle sarađujemo sa policijskim službama BiH, Srbije i Crne Gore", kazao je Plenković.

Negirao je upotrebu sile hrvatske granične policije, kazavši da su sve prijave istražili.

Hrvatska je odredila i četiri prioriteta nakon preuzimanja predsjedavanja Unijom, a to su: Evropa koja raste, Evropa koja se povezuje, Evropa koja štiti i utjecajna Evropa.

Novi.ba/Klix/Foto: Arhiv

Ne propustite