NOVI LIDER MAN. UNITEDA Ismijavali ga kad se pojavio, Mourinho jedini vjerovao, a sada đavoli ne mogu bez njega

Fudbal
NOVI LIDER MAN. UNITEDA Ismijavali ga kad se pojavio, Mourinho jedini vjerovao, a sada đavoli ne mogu bez njega
.

Piše: Besim TODOROVAC

Na semaforu je ostalo 30 minuta do kraja meča kada se Scott McTominay zaletio na Matea Kovačića na sredini Chelseajeve polovine, ostavivši Hrvata na zemlji, a ofanzivce Manchester Uniteda poslao u napad.

McTominay je već imao žuti karton u tom trenutku, zaradivši ga zbog loše procijenjenog starta na istom igraču ranije tokom meča, ali ovaj momenat je pokazao koliko je poraslo njegovo samopouzdanje da se kladio sam na sebe da će osvojiti loptu drugom prilikom. Također je sumiralo kakva se bitka vodila na sredini terena.

Marcus Rashford bio je match-winner, naravno. Svojim golovima sa bijele tačke i slobodnog udarca poslao je "đavole" u četvrtfinale Carabao Cupa. Ali, možda bi bila drugačija priča da nije bilo visokog plavušana na sredini terena.

On nije imao jasno definisan posao tu večer. Ekipa Franka Lamparda bila je u nizu od sedam pobjeda, a McTominay je za protivnike imao iskusne Jorginha i Kovačića. Dodajte tu mladog Billyja Gilmoura i on i Fred su bili brojčano nemoćni.

Nije to puno značilo. Fred i dalje ne liči na igrača od 52 miliona funti, ali utjecaj McTominaya na njega raste iz sedmice u sedmicu. Na Stamford Bridgeu dominirao je veznim redom, koristivši pauze u igri da ponudi instrukcije i poticaj svoj partneru i održi United zajedno u trenucima kada je Chelsea pritiskao.

Postaje sve jasnije zašto je u njega toliko vjerovao Jose Mourinho, a očigledno je da ga na isti način posmatra Ole Gunnar Solskjaer. Od starta sezone, Scott je odigrao 887 minuta od mogućih 900 u Premier ligi. Njegov utjcaj je toliki da sada mora igrati čak i kup utakmice.

Iznova je odbijao Chelseajeve napade, pozicionirao se pametno ispred svoje odbrane i brinuo se da ne probiju United. Lampardovi izabranici prosječno su imali sedam šuteva u okvir gola po meču u zadnja četiri susreta (postigavši 10 golova), ali su u srijedu zabilježili tek dva.

Škot se iskazao od samog starta, a statistika dodatno podvlači njegovu rolu u ovom otpornom Unitedu. McTominay je imao više startova i zaustavljanja protivnika od bilo kojeg svog saigrača. Niko nije imao više osvojenih lopti ili više duela. Sve je to uradio, iako je 80. minuta igrao sa žutim kartonom.

Na trenutke je Unitedove malobrojne pristalice dovodio do ekstaze, a njegovo ime odzvanjalo je Shed Endom.

McTominay je bio Unitedov čovjek od zadatka na Stamford Bridgeu, dominirajući u fizičkoj borbi u grozničavoj atmosferi. U odsustvu Paula Pogbe i sa skromnom podrškom oko sebe, postao je puno više od toga.

Igrač kojeg su mnogi prozvali limitiranim kada se probio u prvi tim sada je dodao nove aspekte svojoj igri. Već je zabio dva izuzetna gola tokom ove sezone, uz dva koja je zabio u drugom dijelu prošle sezone, a zamalo je dao još jedan u Londonu, kada je lopta nakon šuta okrznula vanjski dio mreže.

Njegova zrelost i inteligencija također su zasijali. Distribucija lopti bila mu je mirna i sigurna, čak i u trenucima kada se meč lomio, a kada je United želio usporiti stvari, on je bio tu da postavi tijelo između čovjeka i lopte te osvoji slobodan udarac i time kupi svom timu malo vremena. Do kraja, nad njim je napravljeno duplo više prekršaja od bilo kojeg saigrača.

Ono što navijačima itekako prija je što se radi o jednom od njih. McTominay je United od početka, pridruživši se akademiji sa devet godina i zaradivši sebi mjesto u seniorima. Njegova proslava na Stamford Bridgeu pokazala je koliko mu ovo znači. A njegov nastup pokazao je koliko on znači Manchester Unitedu.

Ne propustite