METEORLOLOZI UPRAVO OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU, KAD ČUJETE PAST ĆE VAM MRAK NA OČI: Bit će snijega, poplave će harati, a evo gdje će biti NAJGORE!

Svijet
METEORLOLOZI UPRAVO OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU, KAD ČUJETE PAST ĆE VAM MRAK NA OČI: Bit će snijega, poplave će harati, a evo gdje će biti NAJGORE!
.

Meteorološki servis “AccuWeather” objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Severne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

– Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine – prognozira meteorolog Džejson Nikols.

olujaaa

Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

Ova regija mogla bi da ima duga suva i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri nedelje – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi “AccuWeathera”.

– To će doprinijeti oskudnoj snježnoj sezoni u planinama – dodao je Rojs.

 

Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

Početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

snijeg-ns

– Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi sve do kasnije u sezoni – rekao je Rojs.

Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.

Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

– Oluje će biti najaktivnije početkom januara – predviđa meteorolog Rojs.

Zbog oluja delovima Velike Britanije pretiće i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

– Drugi deo zime biće mnogo mirniji nego njen početak – predviđaju meteorolozi.

Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snega trebalo bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope – od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom leta.

Rijeka Rajna je tokom leta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije – kažu meteorolozi.

– Iako će Pirenejsko poluostrvo napokon doživeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovešće do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara – upozoravaju meteorolozi.

U sjevernim Alpima očekuju se i velike količine snijega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se sneg počinje topiti, poput lavina i poplava.

Ne propustite