GNEKOLOG ODGOVARA: Smiju li se žene u trudnoći farbati, trenirati, popravljati zube...

Mame i bebe
GNEKOLOG ODGOVARA: Smiju li se žene u trudnoći farbati, trenirati, popravljati zube...
.

Na ova i još mnoga pitanja odgovor smo potražili kod Dženite Kurtčehajić, specijaliste ginekologije i akušerstva.

Dženita nam je otkrila koja su to pitanja koja često muče žene, a koja se ne usude pitati. S druge strane, govorili smo i stvarima kojima pacijentice "izluđuju" svoje ginekologe te saznali da li je svijest djevojaka/žena u BiH o važnosti ginekoloških pregleda dovoljno razvijena?

pitajmamu-seks-u-trudnoci-koristan-za-trudnicu-750x450

"Često se susrećemo s pitanjem smiju li žene imati spolne odnose u trudnoći. To je pitanje koje je uvijek stidljivo i koje nam pacijentice s nećkanjem postavljaju. Većina trudnica koje imaju urednu trudnoću, nemaju kontrakcije, nisu otvorene i nemaju druge probleme mogu imati odnose, ali uvijek u konsultaciji s ginekologom koji vodi trudnoću", pojašnjava Kurtčehajić.

S druge strane, postoje i druge dileme koje žene imaju u trudnoći, a koje dijele sa svojim ginekologom.

"Ne možemo reći da nas pacijentice izluđuju s pitanjima, jer ih mi ohrabrujemo da nema glupih pitanja i da pitaju sve što ih zanima. Ali, često nas pitaju smiju li se farbati u trudnoći, smiju li popravljati zube, čak i smiju li ići na fitnes, voziti bicikl, role i slično", govori Kurtčehajić.

O tome trebaju li djevojke/žene dolaziti na ginekološki pregled za vrijeme menstruacije vodile su se često polemike u javnosti. Naša sagovornica otkrila nam je li to istina ili mit.

trudnica
"Ginekološki pregled je svakoj ženi pomalo neugodan jer zalazi u vrlo intimno područje. Menstruacija je također, nešto što je izuzetno intimno, tako da je ginekološki pregled u toku menzesa još neugodniji nego inače i to je još jedan razlog da pacijentice ne dolaze ginekologu u toku menzesa. Međutim, medicinski gledano treba izbjegavati bimanuelni pregled zbog toga što postoji mogućnost da se male količine menstrualne krvi utisnu u jajovode i dovedu do endometrioze", kaže Kurtčehajić.

U posebnim slučajevima, kaže nam, kada žena ima produženo, obilno krvarenje ili neki drugi problem, ginekolog je taj koji će procijeniti da li je neophodan ginekološki pregled i tad će ga i obaviti.

"Vaginalni ultrazvuk je velika pomoć u svim sličnim slučajevima, čak ginekolozi u nekim slučajevima traže ultrazvučni pregled pacijentica u menzesu", pojašnjava naša sagovornica.

trudna

"Naše porodilište je koncipirano tako da i muževi prisustvuju porođaju i pruže podršku supruzi u tim važnim trenucima, tako da je to redovna pojava. Za prirodan porođaj nema posebne procedure, osim da se propisno obuku u toku porođaja. Ukoliko otac želi prisustvovati carskom rezu, tada mora imati sterilne nalaze brisa nosa i grla", kaže Kurtčehajić.

Nažalost, kroz razgovor dolazimo do zaključka da svijest žena o važnosti ginekoloških pregleda u našoj zemlji ipak nije na zavidnom nivou.

trudnica2

"Na prvim ginekološkim pregledima često imamo situaciju da konstatujemo trudnoću, što bi indirektno značilo da su žene ranije stupile u spolne odnose, a stupanje u spolne odnose obavezuje na ginekološki pregled. S druge strane ginekološke preglede trebaju obavljati i žene koje nisu spolno aktivne zbog prevencije raznih stanja koja mogu zadesiti i ovu populacijsku skupinu", naglašava Kurtčehajić.
Izvor: klix.ba

Ne propustite