STIŽE KIŠA, SNIJEG, POLEDICA: Zimske gume u BiH su najjeftinije, a evo gdje su u regionu najskuplje!

Biznis
STIŽE KIŠA, SNIJEG, POLEDICA: Zimske gume u BiH su najjeftinije, a evo gdje su u regionu najskuplje!
.

Zimske gume u Srbiji nisu toliko jeftine koliko se očekivalo, a slična situacija važi i za Sloveniju, piše Poslovni dnevnik.

Zbog toga je najpovoljnije kupiti gume u Bosni i Hercegovini. To najviše odgovara državljanima Hrvatske, kojima se, za svaku kupovinu iznad 100 KM (oko 51 euro) vraća 17 odsto PDV.

Ali on se dobije ako iznos ne prelazi 300 eura. Dakle, vozač mora da potroši 380 kuna, a ne smije preći 2.232 kune (300 eura) da bi dobio povraćaj novca.

tuzla-snijeg-putevi-7

Ovo je pokazalo istraživanje podstaknuto dolaskom zimske sezone, koja vozačima donosi i obavezu da počnu da voze sa zimskim gumama. U Srbiji je zimska oprema obavezna od 1. novembra do 1. aprila, dok je u Hrvatskoj obavezna od 15. novembra do 15. aprila iduće godine.

Svima koji se zateknu u zimskim uslovima bez adekvatne opreme u Hrvatskoj prijeti novčana kazna u iznosu od 700 kuna (oko 94 eura). U Srbiji je ta kazna od 6.000 do 20.000 dinara.

zima-gume-zimske-sneg-stefan-stojanovic-02

Troškovi kupovine su svakome bitni, ali promjena guma ipak je važnija zbog bezbjednosti nego zbog kazne.

Vožnja s ljetnjim gumama pri temperaturama ispod nule i pri brzini od 60 kilometara na sat produžava zaustavni put na 55 metara, a automobil sa zimskim gumama zaustaviće se nakon 44 metra. Zato, pri kupovini novih zimskih guma treba paziti i na njihov kvalitet.

Za razliku od BiH ne isplati se potegnuti na put u Mađarsku zbog zimskih guma jer su cijene veće od cijena u Hrvatskoj. U Sloveniji su neke gume jeftinije i njihova kupovina isplati se onima koji žive uz granicu, pa tako i može nešto da se uštedi.

Ne propustite