BRUTALNI MASAKR KAKAV LJUDSKI ROD NE PAMTI: U jednom danu pobili su 30.000 nedužnih civila, SVI SU ŽIVI SPALJENI, a svemu je prehodila jedna EKSPLOZIJA

Aktuelno
BRUTALNI MASAKR KAKAV LJUDSKI ROD NE PAMTI: U jednom danu pobili su 30.000 nedužnih civila, SVI SU ŽIVI SPALJENI, a svemu je prehodila jedna EKSPLOZIJA
,

Na današnji je dan 1944. godine u Odesi u Ukrajini brutalno pobijeno 19.000 nedužnih ljudi, a sutradan još 10.000.

Masakr u Odesi, prije svega izvršen nad židovskim civilima, spada među „bijele mrlje" u kulturi sjećanja Zapada. Rumunjski i njemački okupatori, zajedno s ukrajinskim kolaboracionistima, te noći su ubili više 30.000 nezaštićenih civila: žena, djece i ratnih zarobljenika, podsjeća "Slobodna Bosna". Odgovornost za taj zločin, do danas, 78 godina nakon tragedije, niko nije preuzeo.

"Sve je precizno dokumentirano", kaže Pavel Kozlenko, direktor muzeja u Odesi koji je osnovan 2009. godine. Crvena armija je 16. oktobra 1941. godine, nakon dva i pol mjeseca žestoke borbe bila prisiljena na povlačenje iz Odese. Rumunske trupe, potpomognute njemačkim Wehrmachtom, ušle su u grad – „Biser Crnog mora" koji je bio strateški važna baza. Stanovništvo se tada još uvijek nalazilo u gradu. Tu je bilo 90.000 Židova.

U noći na 22. oktobar, u 18 sati i 45 minuta u glavnoj rumunskoj bazi eksplodirala je bomba koja je najvjerovatnije postavljena prije povlačenja Crvene armije. Tom prilikom je poginulo 67 osoba. Među njima 16 rumunjskih i četiri njemačka oficira. Osveta je odmah najavljena: za svakog poginulog oficira će biti ubijeno 200 „boljševika", a za svakog vojnika 100. Međutim, postojao je jedan problem: osim 3.000 ratnih zarobljenika u gradu skoro više nije bilo „boljševika", a ni odraslih muškaraca. Muškarci iz Odese su odavno bili pripadnici Armije ili partizana. Osveta je izvršena nad židovskim civilima.

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Masakr je izvršen u noći između 22. i 23. oktobra. Te noći je u praznim skladištima streljiva na periferiji grada zatvoreno i do 30.000 ljudi. 3.000 ratnih zarobljenika i mnogi židovski civili. Pokušaj da ih strijeljaju je propao. Ljudi su bili previše zgusnuti. Kako bi ih ubili, zgrada je polivena benzinom i zapaljena.

Specijalna komisija, oformljena nakon rata, izmjerila je veličinu objekta i pomoću kostiju pomiješanih s pepelom je utvrdila broj žrtava.

2

Foto: O. VLASENKO

Danas u Šalimovki na ono što se u tom mjestu dogodilo prije 78 godina podsjeća samo jedan mali spomenik.

Ne propustite