KURTI ZALEDIO VUČIĆA: "Pomirite se s realnošću da je Kosovo nezavisna država, pokušali ste i GENOCID, imamo 20.000 djevojaka i žena koje su SILOVANE…“

Aktuelno
KURTI ZALEDIO VUČIĆA: "Pomirite se s realnošću da je Kosovo nezavisna država, pokušali ste i GENOCID, imamo 20.000 djevojaka i žena koje su SILOVANE…“
,

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti i kandidat za premijera Kosova izjavio je da je za potpunu stabilizaciju regiona neophodno da se Srbija "pomiri sa realnošću da je Kosovo nezavisna država", prenio je RTK2.

"Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju Srbije kao takve. Na Kosovu je napravljen pokušaj genocida, na proljeće 1999. godine sa Kosova je deportovano 860.000 Albanaca i više od milion iz njihovih kuća, imamo 20.000 djevojaka i žena koje su silovane, i sve one su žive", rekao je Kurti.

kurti1

U intervjuu za Alsat on je ukazao da ne bi trebalo da postoji zamjena za članstvo regiona u Evropskoj uniji.

Kurti je naveo da zemlje u regionu moraju da sarađuju sa jedinim ciljem punopravnog članstva u EU.

"Regionalne inicijative su svakako potrebne, ali apsolutno ne mogu da zamijene evropsku integraciju. Ne možemo da kažemo da se ne integrišemo u EU i radimo nešto jedni sa drugima ovdje", rekao je Kurti.

On smatra da je odgovorno da se ide na vanredne izbore u Sjevernoj Makedoniji, ali da sada sa pozicije budućeg premijera Kosova ne zna da li će otvoreno podržati bilo koji albanski politički subjekat tokom kampanje.

vucic

"Ne mogu danas da kažem da ćemo podržati ovu ili onu partiju", rekao je Kurti i dodao da očekuje da će posjetiti Makedoniju i da ima bliskije odnose sa Albanijom.

Kurti je rekao da su se sa DSK složili da će nova vlada imati 12 ministarstava i da očekuje da zvanično preuzme mjesto premijera u novembru.

Ne propustite