Kakve su to provjerene koristi od slušanja Kur'ana?

Porodica i zdravlje
Kakve su to provjerene koristi od slušanja Kur'ana?
,

Slušanje Kur’ana je zaštita od raznih bolesti, poboljšava moć govora te pomaže u otklanjanju loših navika.

Uzvišeni Allah kaže: "A kad se uči Kur’an, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani."  (Al-A’raf, 204.)

kuran-nasvili

Nema sumnje da je od znakova čvrstog vjerovanja slušanje učenja Kur’ana i šutnja dok se isti sluša, kako bi to uticalo na ljudska srca i na taj način ih potaklo na pokornost Allahu dž.š. Naučne studije su potvrdile koristi koje svaki čovjek može dobiti od svakodnevnog slušanja Kur'ana. Poslanik Muhammed s. a. v. s., je rekao: "Ostavio sam vam dva lijeka: Kur'an i med. Med za tijelo, a Kur'an za srce."

Uzvišeni Gospodar, kada nas obavještava da je Kur'an lijek, poručuje da Kur'an u sebi sadrži uputstva, ali i sve potrebne  načine koji liječe oštećene ćelije u našem tijelu, te izliječi sve ono što ljekari ne mogu izliječiti. Kakve su to provjerene koristi od slušanja Kur'ana? Nauka je potvrdila da slušanje Kur'ana ima sljedeće koristi:

5585e4e9-842c-4727-97f6-106e25bbfe5f-kuran-tesbih-ve-ay-690x480

Prije svega, jača imuni sistem tijela; poboljšava kreativnost; pojačava koncentraciju, memoriju kao i intelektualne sposobnosti. Slušanje Kur’ana pomaže u izliječenju hroničnih i drugih opakih bolesti (uključujući kancer). Poboljšava osjećaj unutrašnjeg mira i pomaže u liječenju nervnih poremećaja, anksioznosti i iritabilnosti. Daje psihičku smirenost; smanjenjuje stres i strahove; pojačava moć odlučivanja u teškim situacijama. Slušanje Kur’ana je zaštita od raznih bolesti, poboljšava moć govora te pomaže u otklanjanju loših navika, kao i pretjeranog uzimanja hrane.  

Zato možemo reći da nikada nismo na gubitku s vremenom dok slušamo učenje Kur’ana. Uistinu će onaj koji sluša učenje Kur'ana imati divnu nagradu i poseban položaj kod Allaha, dž.š., poput onoga koji uči Kur'an i svojim učenjem čini dobro djelo i stiće blagodati. 

559049f0-0f80-4e70-aeeb-47b325bbfe5f-kuran-tesbih-690x480

Slavljen neka je Allah Koji nam naređuje da učimo Kur'an i da ga pažljivo slušamo, jer je to uzrok Allahove dž. š., milosti i lijek za razne bolesti. Molimo Uzvišenog Allaha da Kur’anom izliječi naša srca i obasja ih svjetlom na dunjaluku i na Ahiretu.  "O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima." (Junus, 57.)

Ne propustite