TAKO NAS UČE KUR'AN I POSLANIK

OVO ĆE OSVOJITI MNOGA SRCA Odnos prema siromahu u islamu je ZAISTA OVAKAV

Objavljeno:21.10.2019 - 21:50
A A A Times Arial

Odnos prema siromahu u islamu je vrlo bitan. Muslimani su dužni da se s blagošću i pažnjom ophode prema siromasima. Poslanik Muhammmed, a.s. je bio najbolji u ophođenju s drugim ljudima, a to potvrđuje i predaja koju možete pročitati u nastavku.

Jednom je neki siromah donio Poslaniku, a.s., pregršt grožđa. Allahov Poslanik, a.s., sam je pojeo jednu, dvije, tri bobe, a zatim i cijeli grozd. Grožđe nije ponudio nikom od prisutnih. Siromah, koji je donio grožđe, bio je vrlo zadovoljan i otišao je.

Jedan od ashaba je rekao: “O, Allahov Poslaniče! Sam si pojeo grožđe i nikome od prisutnih nisi ponudio?”
 
Allahov Poslanik, a.s, se nasmijao i rekao: “Svo grožđe sam pojeo sam jer je bilo kiselo. Da sam ga ponudio vama, vi biste možda pravili grimase, što bi povrijedilo osjećanja siromaha. Zato sam smatrao da je bolje da sa uživanjem pojedem svo grožđe sam i tako usrećim siromaha. Nisam želio da povrijedim osjećanja tog siromašnog čovjeka.”

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia