Savjeti za BH RADNIKE: EVO ŠTA MOŽETE URADITI AKO VAM DOPRINOSI NISU UPLAĆENI

Bosna i Hercegovina
Savjeti za BH RADNIKE: EVO ŠTA MOŽETE URADITI AKO VAM DOPRINOSI NISU UPLAĆENI
.


Nije rijedak slučaj da uposlenicima kod vađenja uvjerenja o stažu u poslovnicama Zavoda PIO na izvodu nedostaje staž za određen period uprkos uplaćenim doprinosima.

Uvjerenje nije besplatno i s poštarinom košta 11 KM. Obrazloženje koje se može čuti od službenika jeste pojam “rasknjižavanja”.

porezna-uprava-fbih-1
 
Pojašnjenje je traženo u Zavodu PIO, odnosno, Poreznoj upravi FBiH.

Nedostaje mi nekoliko godina

– Iako radim više od 20 godina, imam manje od deset godina uplaćenog staža jer mnogi moji poslodavci su gledali da me ne prijavljuju. S obzirom na to da iz Porezne uprave uvijek apeluju na radnike da provjeravaju doprinose s vremena na vrijeme, to sam odlučio poštovati zbog sebe. I nedavno sam uplatio u pošti Zavodu PIO 10 KM za uvjerenje o stažu, plus marku za poštarinu i 20 feninga za uplatnicu. Pregledom doprinosa ustanovio sam da mi nedostaje nekoliko godina iako znam da su mi za taj period uplaćivani doprinosi. U Poreznoj upravi mi je rečeno da nije urađeno “rasknjižavanje”. Nemam pojma o čemu pričaju – ispričao je Sarajlija Amar K.

radnik-posao-810x540

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje traženo je da pojasne pojam rasknjižavanja, piše Faktor.ba.

– U slučaju kada su doprinosi uplaćeni, a ta godina se ne prikazuje na uvjerenju, mogući razlog je da knjigovođa nije predao kompletnu dokumentaciju Poreznoj. Moguće je da nedostaje i samo mjesec zbog čega ta godina neće biti prikazana na uvjerenju. U tom slučaju se mora uraditi procedura rasknjižavanja kako bi ta godina bila potpuna nakon čega će biti prikazana na uvjerenju. Za doprinose od 2011. godine rasknjižavanje radi Porezna uprava FBiH, a za staž koji je uplaćen do kraja 2010. godine rasknjižavanje se radi u Federalnom zavodu PIO – rekao je Amel Lizde, šef Ureda za informisanje Federalnog zavoda PIO.

porez2

Za više informacija o ovoj problematici nas je uputio na Poreznu upravu FBiH.

– Ukoliko je poslodavac ispravno uplatio za jedan mjesec sve doprinose, za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i doprinose za slučaj nezaposlenosti, i nadležnoj poreznoj ispostavi dostavio propisani obrazac MIP-1023 na kome su svi zaposlenici sa pojedinačnim obračunom doprinosa za taj mjesec, onda nema nikakvih smetnji da obrazac automatski prođe kontrolu u Poreznoj upravi. Nema smetnji da se na dnevnoj osnovi dostavi nadležnim fondovima i ti podaci kao činjenice iz službene evidencije navedeni su u uvjerenju o uplaćenim doprinosima za svakog zaposlenika – pojašnjavaju iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju da ukoliko poslodavac dostavi propisani obrazac za više mjeseci, a uplati u zbirnom iznosu za sve mjesece, onda je neophodno da nadležna porezna ispostava u saradnji sa poslodavcem zbirnu uplatu rasknjiži po poreznom periodu za koji se dostavio obrazac.

porezna

– Porezna uprava je omogućila poslodavcima i elektronsko podnošenje prijave, te dostavljanjem prijave elektronskim putem poslodavac automatski ima povratnu informaciju, da li su ispravno uneseni podaci. I da li su ispravno uplaćeni doprinosi, sa tačnim opisom šta se pojavljuje kao greška na dostavljenom obrascu koje poslodavac treba da ispravi i ponovo dostavi u Poreznu upravu – kažu u PUFBiH i dodaju:

Poslodavac mora ispravno popuniti obrazac MIP-1023

– Prema tome, koliko vremena je neophodno da se rasknjiži uplata, zavisi od toga kada će poslodavac poduzeti aktivnosti za otklanjanje grešaka. Ako je poslodavac ispravno popunio obrazac MIP-1023, ispravno uplatio doprinose za sve zaposlenike, podaci se svakodnevno dostavljaju nadležnim fondovima kako bi zaposlenici mogli da koriste prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti – kazali su.
Izvor. hayat.ba

Ne propustite