Žena zbog koje je Allah prekorio Svog miljenika, Poslanika Muhammeda, s. a. v. s.

Aktuelno
Žena zbog koje je Allah prekorio Svog miljenika, Poslanika Muhammeda, s. a. v. s.
,

Mnogo je ljudi koji čine različite vrste grijeha, a kad im se kaže: 'Bojte se Allaha i učinite teobu.' odgovore: Od čega da učinim teobu, kad nemam šta očekivati zbog dosta grijeha. Takvima ja kažem da Uzvišeni Allah u Kur'anu veli: 'Reci: 'O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost. Allah će sigurno sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.« (Ez-Zumer: 53) 

​​Njegova žena je bila neposlušna i on se prethodnog dana žalio Poslaniku na nju, ali ga ona upita: Humejde, šta je razlog te cijele noći nisi spavao niti prestao s plačem? On joj reče: Čuo sam učača kako uči: Doista će Džehenem biti mjesto sakupljanja sviju njih.

Tada je Uzvišeni Allah u njeno srce ulio strah pa reče: Otići ću kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i zamoliti ga da moli za moj oprost.

On joj reče: Zar ćeš ići Poslaniku, a ja sam se jučer žalio njemu na tebe?

Ona je otišla kod Poslanika i stala pred njim kazavši: Allahov Poslaniče, došla sam kod tebe kajući se pa zamoli Allaha da mi oprosti grijehe.

Selman el-Farisi reče: Allahov Poslaniče, ovo je Humejdova žena, čovjeka koji se jučer žalio na nju. Tada se Poslanik, s.a.v.s., okrenu od nje i ne htjede s njom progovoriti ni riječi.

Nakon toga, ona ode u medinska brda plačući i moleći Allaha: Allahu moj, došla sam kod Tvog vjerovjesnika kajući se, ali se on okrenuo od mene i nije progovorio niti jedne riječi. Dolazim ti, o Ti čija milost obuhvata i žive i mrtve, Ti koji primaš pokajanja Svojih robova i brišeš grijehe… Allahu moj, ja sam ogrezla u grijehu a Ti si pun milosti…

Tada je Džibril sišao Poslaniku, s.a.v.s., i rekao mu: Muhammede, El-Hakk ti šalje selam i kaže ti: Muhammede, jedna Moja robinja ti je došla kajući se, pa je ti nisi prihvatio i okrenuo si se od nje. Muhammede, ona je došla Nama pa smo je prihvatili, oprostili smo joj grijehe i zadovoljni smo njome. Obraduj je Našim zadovoljstvom.

Tada Poslanik, s.a.v.s., reče svojim ashabima: Ko će mi je od vas dovesti? Selman reče: Ja ću, Allahov Poslaniče. Našao je među medinskim brdima i rekao joj: Odazovi se Allahovom Poslaniku. Ona mu reče: Selmane, kako ću se odazvati njemu a on je srdit na mene, a Allah se srdi na onoga na koga je srdit Njegov Poslanik?

Selman joj reče: Raduj se, Allah ga je obavijestio da je zadovoljan tobom. Ona krenu ka Poslaniku, s.a.v.s., pa kad dođoše do njega Poslanik, s.a.v.s., joj reče: Raduj se ti, zbog koje me je prekorio moj Gospodar, raduj se, Allah ti je oprostio i zadovoljan je tobom.

Ona je od radosti pala na sedždu i na sedždi je ostala dugo. Nakon nekog vremena Poslanik, s.a.v.s., reče Selmanu: Reci joj nek ustane sa sedžde.

Kada je Selman prišao do nje, ona je bila mrtva...

Iz knjige: El- Mevaiz vel Medžalis od Ibn Dževzija

Ne propustite