POSMRTNA MAFIJA HARA BEOGRADOM! Čekaju da neko bez potomaka umre, a evo kako onda otimaju stanove pokojnika

Aktuelno
POSMRTNA MAFIJA HARA BEOGRADOM! Čekaju da neko bez potomaka umre, a evo kako onda otimaju stanove pokojnika
,

Institut za anatomiju u Beogradu nema dovoljno leševa za praktične vježbe studenata medicine jer grobljanska mafija otima stanove mrtvaca bez zakonskih nasljednika da bi ih preprodavala i zgrtala milione!

Ova afera isplivala je na vijdelo 31. oktobra 2018., kada je uhapšena banda od 10 članova, koja je tokom 2017. prodajom stanova pokojnika bez porodica na Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu zaradila oko 30.000.000 dinara, piše Kurir.rs.

Prevaranti su dobijali dojavu čim u Beogradu umre neko bez potomaka, budući da njihovi pojedini članovi i saradnici rade u pogrebnim preduzećima i državnim institucijama, pa su njihove stanove otimali državi ispred nosa!

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, fakulteti zdravstvene struke mogu preuzeti posmrtne ostatke i u slučaju kada premine osoba bez porodice, čije tijelo ne podiže niko iz kapele ili osoba koja se za života nije izričito, u pismenom obliku, tome protivila. Poslije završene obuke budućih ljekara na tijelima pokojnika, koja traje najmanje dvije godine, slijedi takozvana socijalna sahrana, pošto sve troškove ispraćaja snosi država, tačnije fakultet. Međutim, grobljanska mafija dobija dojavu čim umre neki usamljenik, pa je osim astronomske zarade na štetu države i budućim ljekarima pomrsila konce jer zbog njihovih malverzacija nemaju dovoljno leševa za praktične vježbe!

Preprodaju stanove pokojnika uz pomoć lažne dokumentacije, iako aktuelni zakon propisuje da treba da ih naslijede opština ili Grad Beograd - kaže sagovornik pomenutog lista i ističe da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da se tijela pokojnika bez nasljednika ustupaju fakultetima zdravstvene struke, ali se on ne primjenjuje!

Institut anatomije Medicinskog fakulteta u Beogradu je vrhunska ustanova na kojoj profesori na leševima obučavaju doktore raznih specijalnosti da budu još bolji. Dr Niko Miljanić, osnivač tog instituta, prikupio je 1920. za godinu dana 99 leševa za vežbe studenta, a sada imamo problem jer se mafija otima za takozvane socijalne sahrane samo da bi se domogla stanova pokojnika!

Očekujemo da država stane na put ovoj mafiji i da članovi grupe koja je oštetila državnu kasu, a lekarima uskratila vežbe, budu osuđeni pred Specijalnim sudom u Beogradu - navodi sagovornik.

Grupa koja je na stanovima mrtvaca zaradila milione javljala je sudu da je od pokojnika nedavno kupila stan, ali da je ugovor negdje zaturila ili izgubila.

- Pošto se kopije ugovora čuvaju i u drugim institucijama, prevaranti su govorili brojeve ugovora za koje su unapred znali da se nalaze u arhivama, ali na stranicama koje su prethodno misteriozno iscepane! Zbog začkoljice s iscepanim stranicama, potom su uspevali da izvuku kopiju svog nepostojećeg kupoprodajnog ugovora! S tim dokumentom su ulazili u proceduru nasledstva, a po okončanju su postajali i formalni vlasnici stanova, koji su prodavali po kratkom postupku, i to po ceni koja je mnogo niža od tržišne - navodi izvor.

Ne propustite