VIC DANA: Dolazi Mujo bijesan kući

Kiosk
VIC DANA: Dolazi Mujo bijesan kući
.

 Dolazi jednog dana Mujo bijesan kući, udara vratima i urla već pri ulasku u dnevnu sobu:

- 'Fato, priča se da me varaš s cijelim selom!'

Fata mirno lakira nokte u kuhinji, pa procijedi:

- 'A, vel'kog mi sela - 30 kuća

selo1

BONUS: POUČNA PRIČA

 

Spominje se da se jedan mladić oženio i navečer je sjeo da večera sa svojom majkom i suprugom. Kad su sjeli da jedu, on je svojoj supruzi servirao obilan obrok i posvetio joj maksimalnu pažnju, a majci je dao nešto malo hrane i ponašao se prema njoj kao da i nije tu.

Primijetila je to njegova supruga, koja je bila mudra i karakterna, pa je istog trenutka tražila od muža da je pusti i razvede.

Muž ju je zamolio da odustane od svoje odluke i pitao je za razlog traženja razvoda, a ona mu je odgovorila: ”Ti nisi plemenit ni karakteran i ne želim s tobom imati djecu, pa da od njih doživim ovakvu uvredu i poniženje kakvo si ti priredio svojoj majci.”

starica

Nakon što se razvela od njega, Bog joj je podario dobrog i plemenitog muža koji je bio dobročinitelj i njoj i svojoj majci.

Od tada je prošlo mnogo godina i ona je rodila djecu sa drugim mužem.

Jednoga dana putovala je sa karavanom jašući na svojoj devi. Na devi je bila nosiljka za žene koju su pridržavali njezini sinovi i čuvali je da ne spadne.

Na putu su sreli drugu karavanu u kojoj je bio i jedan starac koji je, zbog starosti i iznemoglosti, sve više zaostajao iza karavane, a nije imao nikoga da se brine o njemu.

Ugledavši ga, žena je rekla svojim sinovima: ”Idite i dovedite mi onog čovjeka.”

starica

Kad su došli sa njim, ona je prepoznala svoga prvog muža. Upitala ga je: ”Poznaješ li me?” ”Ne”, odgovorio je umorni starac. Onda mu je ona rekla: ”Ja sam tvoja prva supruga. Zar se nije obistinilo ono što sam ti rekla o lošem sjemenu i lošem porijeklu?! Kako posiješ tako ćeš i požnjeti. Pogledaj mojih sinova kako se brinu o meni i kako mi pomažu, a vidi u kakvo si ti jadno stanje zapao. Gdje su ti djeca da ti pomognu i da ti budu na usluzi? Ti si nipodaštavao svoju majku i dobio si nagradu za to, sada i tebe tvoja djeca nipodaštavaju i zanemaruju.”

Zatim je naredila svojim sinovima da mu, u ime Boga, pomognu.

(Saff.ba)

 

Ne propustite