Vučić: Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji

Aktuelno
Vučić: Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji
.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji i čini sve da izbjegne destabiliziranje i izbjegavanje sukoba u tom području, ali se mora naoružavati jer to čine drugi oko nje.

"Uvijek sam zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabiliziranja u regiji”, rekao je Vučić u jutarnjem programu komercijalne TV Prva bliske srbijanskom državnom vrhu.

Naoružavaju se i Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje, sukladno svojim mogućnostima, rekao je.

"Vidimo tko sa strane naoružava i Albance na Kosovu, koje helikoptere traži Crna Gora. Sve to pratimo", rekao je Vučić.

 Srbija ne može pratiti Rumunjsku po novcu koji ulaže u naoružanje, niti može kupovati sustave koje Rumunji  kupuju, ali može pratiti zemlje poput Bugarske i Mađarske, rekao je.

Kazao je da se sada svi u svijetu naoružavaju “jer više nema jednog policajca u svijetu”, već “ima mnogo igrača”.

U takvim okolnostima bolje je biti godzila nego bambi, izrazio se metaforički. Ranije je “bila jedna godzila”, a sada ih je više diljem svijeta jer su osim SAD-a, Kine i Rusije, na sceni i Indija, Turska, pojedine afričke zemlje, te Japan, Indokina... Ne smijemo biti slabi i lak plijen. Ne smijemo biti bambi, rekao je Vučić.

Vojsku je usporedio s politikom, rekavši kako je to šah koji se igra “na više tabli, s više igrača”.

“To nisu naši neprijatelji, ali jesu protivnici. U vojsci morate imate ono čime ćete se braniti. Sukladno tome, ne želimo istrčavati, ali da li će biti dobrih, važnih, značajnih protuzračnih sustava – bit će, da li će biti dodatnih najsuvremenijih bespilotnih letjelica - da, hoće", naglasio je Vučić, prenosi Hina.

Ne navodeći pojedinosti rekao je da Srbija “jača kapacitete, ne zato što se sprema za bilo što, već je to način da sačuvamo zemlju".

Nedavnu trojnu inicijativu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o osnivanju “mini Shengena” i čvršćeg ekonomskog povezivanja u regiji Vučić je ocijenio kao “jako važnu” jer je to istodobno “i mirovna i politička inicijativa”, ali “i ekonomski važna”.

O jučerašnjem posjetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji Vučić je ponovio da je “odnos povjerenja s Rusijom na najvišoj razini”.

“Ne moramo o svemu misliti isto, ali o većini stvari mislimo slično", rekao je srbijanski šef države.

Ne propustite