DW: Tramp je u Siriji potučen na svim frontovima

Aktuelno
DW: Tramp je u Siriji potučen na svim frontovima
.

 Američki partneri zbunjeni su postupcima predsjednika SAD Donalda Trampa u vezi sa Sirijom gdje jača uticaj Rusije i Irana, piše u analizi Deutsche Welle, čiji sagovornici ocjenjuju da šef Bijele kuće nema strategiju za Siriju.

Tramp je najprije povukao trupe iz Sirije i omogućio tursku ofanzivu, da bi zatim prijetio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu s kojim se potom dogovorio.

Tramp se, ocjenjuje DW, ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na sjeveru Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dječjom svađom.

"Ponekad morate da ih pustite da se malo biju, a onda ih razdvojite", rekao je Tramp pred fanovima u Teksasu.

Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima blizu 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Drugi izvori tvrde da je skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće. UNICEF vjeruje da je ugroženo snabdijevanje vodom za 400.000 ljudi. Ali Tramp govori o "dječjoj svađi", navodi DW.

Prije samo dvije sedmice je Tramp naredio povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije, što je utrlo put turskoj ofanzivi. I to iako su Kurdi bili najvjerniji američki saveznik u borbi protiv Islamske države.

Ipak, nedugo pošto je turska vojska otpočela napad, Tramp je prijetio Erdoanu sankcijama i totalnim uništenjem ekonomije. A sada je odustao od sankcija jer je njegov potpredsjednik Majkl Pens u Ankari ispregovarao petodnevni prekid vatre.

"To je navodno rješenje problema koji je sam izazvao", kaže za DW Frensis Braun iz Fondacije "Karnegi".

Ona dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Tramp radi.

"Prijeti sankcijama Turskoj zbog ofanzive za koju su u Ankari mislili da imaju zeleno svjetlo Vašingtona", kaže ona.

U političkim krugovima se priča da Tramp uopšte nije konsultovao vojne stručnjake prije nego što je povukao američke trupe iz Sirije.

"Može se reći da nema ozbiljne strategije. Nadležni će morati da požure kako bi sačinili neku strategiju", kaže Miajkl Sing, šef vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku i bivši savjetnik državnih sekretara.

Stručnjaci su saglasni da je ogromna šteta već učinjena. Tramp je sa jedne strane ostavio Kurde na cjedilu, a sa druge Erdoana u jednom pismu pozvao da se "ne pravi važan" i da "ne bude budala".

"Protivnici SAD često govore da je naša zemlja nepouzdan partner. Sada smo to sami dokazali", kaže Frensis Braun.

Trampova administracija je ranije donijela strategiju za Siriju koja je imala tri važna cilja - pobijediti Islamsku državu, smanjiti uticaj Irana i izboriti se za promjene režima u Damasku povoljne po SAD, podsjeća Deutsche Welle.

"Novi razvoj će možda voditi ponovnom jačanju Islamske države", kaže Sing za DW i nastavlja: "Razvoj svakako jača poziciju Irana u Siriji. SAD će vjerovatno imati sve manje uticaja na politički dogovor. Dakle, poraženi smo u sve tri tačke".

U petak je u "Washington Postu" osvanuo članak vođe republikanskih senatora Miča Mekonela koji je povlačenje američkih trupa iz Sirije nazvao "teškom strateškom greškom". Time se, napisao je Mekonel, jačaju neprijatelji i slabe partneri SAD.

To su neobično oštre kritike na račun Trampa i to iz sopstvenih redova. Mekonel je tražio da američki vojnici ostanu u Siriji.

"Američki ratovi su beskrajni jedino ako Amerika odbija da pobijedi".

Nejasno je šta će se desiti nakon što se u utorak okonča petodnevni prekid vatre. Erdoanov režim tu pauzu razumije samo kao priliku da se kurdski "teroristi" sasvim povuku iz pojasa širokog 440 i dubokog 32 kilometra.

Na tom prostoru Ankara želi takozvanu bezbjednosnu zonu u koju bi naselila milione sirijskih izbjeglica koje su sada u Turskoj.

Kurdski političar Saleh Muslim je poručio da prekid vatre ne znači kapitulaciju.

"Spremni smo da se branimo. Nećemo prihvatiti okupaciju sjeverne Sirije", rekao je on za lokalnu kurdsku televiziju.

U utorak se Erdoan sastaje s ruskim predsjednikom Putinom, a stručnjaci i tu prepoznaju Trampov poraz, ocjenjujući da je ruska pozicija u Siriji sve jača.

Ne propustite