POBJEDA TURSKE NASPRAM DONALDA TRUMPA Erdogan dobio sve što je tražio!

Aktuelno
POBJEDA TURSKE NASPRAM DONALDA TRUMPA Erdogan dobio sve što je tražio!
,

Dogovor između Turske i SAD-a odjeknuo je u svim stranim medijima.

Narodni poslanici u američkom kongresu, senatori i eksperti za vanjsku politiku vjeruju da je sporazumom predsjednik Erdogan dobio sve što je želio.

Američki mediji, koji su sumnjičavi naspram dogovora postignutog u vezi operacije ¨Izvor mira¨ koja je 9. oktobra započeta protiv separatističkih terorističkih organizacija PYD/YPG/PKK i ISIS na istoku rijeke Eufrat u Siriji, ponavljaju da ovo nije trajni korak i diskutuju o tome da li će operacija nakon pet dana biti nastavljena ili ne, prenosi Trt.

Neki eksperti su putem malih ekrana izjavili ¨ovo se u stvari uopće nije trebalo ni dogoditi. Turci samo traže da se PYD/YPG/PKK povuče 30 km. od granice.¨

List New York Times je za dogovor iskoristio naslov ¨Pobjeda Turske naspram Donalda Trumpa.¨ U analizi se ističe da je predsjednik Erdogan dobio ono što je želio te da je veliki broj senatora Republikanaca uputio oštre kritike Trumpu.

Washington Post je prenio da je Turska pristala da privremeno obustavi operaciju. U analizi se nalaze i uslovi te se dodaje da je Turska dobila ono što je tražila.

Ističe se i da je odluka Trumpa o povlačenju američkih jedinica iz Sirije uslovila ispunjavanje ciljeva Turske u Siriji.

Los Angeles Times je također prenio da je Turska dobila ono što je tražila. List je prenio da su SAD prihvatile prijedlog Turske o kontroli sjeverne Sirije. Ističe se da će ova regija na papiru biti ¨sirijska¨ no da će de facto tamo biti smještena turska vojska.

Britanski Guardian i France 24 su prenijeli da je Ankara dobila što je i tražila sa ovim sporazumom.

Ne propustite