BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, VOLJELA GA JE CIJELA JUGOSLAVIJA: Dostigao je slavu kakva se ne pamti, a onda su mu zbog jedne stvari svi okrenuli leđa, umro je GLADAN, U NAJVEĆOJ BIJEDI…

Aktuelno
BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, VOLJELA GA JE CIJELA JUGOSLAVIJA: Dostigao je slavu kakva se ne pamti, a onda su mu zbog jedne stvari svi okrenuli leđa, umro je GLADAN, U NAJVEĆOJ BIJEDI…
,

Miodrag Petrović Čkalja napustio nas je prije tačno 16 godina. Bio je jedan od najpoznatijih komičara bivše Jugoslavije, kao i jedan od omiljenih likova u bivšoj nam državi.

Najveću je slavu stekao 60-ih godina u televizijskim serijama, a potom 70-ih i 80-ih ulogama u serijama 'Kamiondžije' i 'Vruć vetar'. Glumio je i u brojnim filmovima, a zapamćen je ostao i kao intelektualac koji je djelomično zbog svojih stavova umro u velikoj bijedi.

Naime, zbog vlastitog kritičkog stava prema Miloševiću, ratu i svemu što se 90-ih događalo, legendarnom Čkalji onemogućeno je nastupanje. Njegova kolegica, velika komičarka Nela Eržišnik svojedobno je poslala Čkalji otvoreno pismo. Šokirala se kada je čula kako Čkalja trpi teško siromaštvo kao starac, zaboravljeni penzioner.

Preminuo je u 79. godini života, a iza njega su ostale brojne uloge, nagrade, priznanja... Kada je dobio nagradu za životno djelo, u svom se govoru obratio publici i svima koji su zaboravili kakav je doprinos ostavio. Bilo je to tri godine prije njegove smrti, 2000. godine. Riječi koje je uputio mnogima su se zauvijek urezale u pamćenje.

'Imam 76 godina, i ništa mi ne treba. Živio sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša djeca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se prvo svojoj ženi, pa djeci, nevjesti, producentu, reditelju. Ali, budući da sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kost, pa kolegici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod stola, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje. Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do kosti', zaključio je Čkalja. Umjetnika duh i intelekt nisu napustili, čak ni onda kada su njega napustili svi.

Snimio je preko 90 filmova i dobio veliki broj nagrada. Međutim, to što je bio priznati i poznati glumac izgleda da nije bilo dovoljno da do kraja života ima širok osmijeh na licu. Čkaljin sin Čedomir Petrović za svog oca je rekao da je bio sasvim normalan, iako je njegova popularnost bila enormna. Čedomir je danas penzioner, odavno se ne bavi glumom, piše knjige, kolumne.

Činjenicu da je njegov otac na kraju karijere bio zaboravljen, da ga se i danas rijetko sjete, Čedomir komentariše:

"Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji treba da ga se sete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo i moja ćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju... Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Neće da nas zovu. Moja Jovana je odlična glumica, igrala je Jugoslovenskom dramskom. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi... Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav", rekao je svojevremeno Čkaljin sin.

ckalja1

Foto: Screenshoot Youtube

Nezaboravni Čkalja umro je na današnji dan prije 16 godina, a ostat će upamćen sve dok žive njegovi filmski likovi.

(Novi.ba)

Ne propustite