6 PODMUKLIH SIMPTOMA RAKA DEBELOG CRIJEVA: Bitno je da ih prepoznate na vrijeme, jedan je posebno OPASAN!

Objavljeno:18.10.2019 - 19:23
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Rak debelog creva, treća je najčešća vrsta kancera kod muškaraca i žena, što se završava sa skoro 50.000 smrtnih slučajeva godišnje. Procjenjuje se da u svijetu od kolorektalnog kancera oboli preko 1,2 miliona ljudi, dok skoro više od polovine tog broja umire. Najčešće se otkriva u dobi između 50. i 74. godine.

1. Dijagnoza anemije ili njeni simptomi

Dijagnoza anemije može biti prvi znak da postoji unutrašnje krvarenje, čak i ako nema krvi u stolici, ili nekih drugih simptoma. Naime, može se dogoditi da se unutrašnje krvarenje pojavi i šest mjeseci prije nego što se pojavi trag krvi u stolici, kaže Patriša Rejmond, gastroenterolog iz Virdžinija Biča. Zato posebnu pažnju treba obratiti i na znakove koji inače prate anemiju: umor, blijedu kožu ili vrtoglavicu. Ako ih primijetite, svakako se javite ljekaru.

rak-debelog-crijeva

2. Ne možete da dođete do daha

Još jedna nuspojava unutrašnjeg krvarenja je kratkoća daha. Ako ne krvarite agresivno ili ne povraćate krv, vaše tijelo unosi više plazme u krv, bez stvaranja više gvožđa ili crvenih krvnih zrnaca, kaže dr Rejmond. Time se sprečava gubitak krvi u velikim količinama, ali smanjuje sposobnost krvi da nosi kiseonik, zbog čega možete primetiti kratkoću daha.

3. Osjećate se naduto ili imate grčeve

Ako osjetite da ste naduti, moguće je da postoji blokada u debelom crijevu, kaže dr Rendal F. Holkombe sa Univerziteta za rak na Havajima. Ako nadutost relativno brzo prođe, uzrok može biti i nešto drugo, ali ako se javi stalan bol u desnoj strani stomaka, to može značiti da je rak debelog crijeva već u poodmakloj fazi i da se proširio na jetru, upozorava. Zato svako nadimanje koje potraje ili se učestalo javlja shvatite ozbiljno i idite kod ljekara.

rak-debelog-crijeva1

4. Jak i dugotrajan zat,vor

Blaga i povremena opstipacija nije razlog za brigu, ali ako postane teška i javlja se često, to jeste razlog za brigu. Zat,vor takođe sugeriše da postoji neka prepreka u crijevima, pa ako ne prolazi, obavezno se javite ljekaru, kaže dr Holkombe.

5. Tanka stolica i proliv

Ako je vaša stolica "tanka" i duže vreme je takva, a ranije je bila u debljim komadima, to bi moglo da ukazuje na prepreku u debelom crijevu. To mogu biti polipi, kaže dr Rejmond. I dugotrajna, odnosno učestala dijareja može biti jedan od simptoma raka debelog creva.

6. Stolica čudne boje

rak-debelog-crijeva2

Krvarenje iz rektuma obično je crveno, pa ako primijetite tragove svježe krvi u stolici, to jeste razlog za brigu. Ipak, i tamna, katranasta stolica ukazuje na to da ima tragova krvi, iako bi uzrok problema mogao da bude manje opasan. To, na primjer, može biti čir. Ipak, u pitanju može biti i rak debelog crijeva, pa svakako obavite pregled, kaže dr Holkombe.

Novi.ba/Kurir.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia