GRAĐANI UZALUDNO ČEKAJU PRED VRATIMA: Primaju samo HITNE SLUČAJEVE! Evo do kada će trajati ŠTRAJK LJEKARA U SARAJEVU 

Bosna i Hercegovina
GRAĐANI UZALUDNO ČEKAJU PRED VRATIMA: Primaju samo HITNE SLUČAJEVE! Evo do kada će trajati ŠTRAJK LJEKARA U SARAJEVU 
.

Punu zdravstvenu uslugu tokom štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, koji traju već 45 dana, imaju samo hitni slučajevi. Ostali pacijenti moraju čekati da štrajk bude okončan.

Išla sam 15-og da podignem lijekove i da se naručim za laboratorijske nalaze. Međutim, laboratorijske nalaze nisam mogla izvaditi jer štrajkuju. Kažu da samo hitne slučajeve primaju. Sada mi je istekao rok uputnice. Moraću čekati da oni prestanu sa štrajkom da idem ponovo doktoru po uputnicu”, kaže Sarajka Šefika Vejzagić za Radio Slobodna Evropa (RSE) o svom iskustvu iz Doma zdravlja dok traje štrajk zdravstvenih radnika.

bolnica3

Sindikat radnika u zdravstvu, jedan od tri u Kantonu Sarajevo, bori se za prava više od 3.000 radnika. Oni zahtijevaju potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora, jer je u februaru istekao stari ugovor. Istovremeno se bore i za veće plate.

Sporazumom o utvrđivanju poslova koji se ne bi smjeli prekidati tokom štrajka podrazumijeva da se obavlja oko 80 posto poslova. No, tokom mjesec i pol trajanja štrajka, zbog pritiska na vlasti, obim posla zdravstveni radnici smanjili su na oko 50 posto. Ipak, pritisak na vlasti do sada nije urodio plodom.

“Ignorantskije vlasti nisam vidio u životu, a dugo sam u sindikalnom radu. Moram priznati da su jako loši, jako nekoperabilni. Puno je tu bahatosti, prepotentnosti. Iz sastanka u sastanak izmišljaju neke nove razloge”, kaže za RSE predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo Edo Selimić.

“Devedeset i devet posto ljekara nije u štrajku”, ukazuje Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo.

Sa sindikalistima koji zastupaju interese radnika u zdravstvu za sada ne sarađuju, jer se pred sudom vodi upravni spor o njihovoj reprezentativnosti, što je i tražio Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Sve ove nesuglasice i nezadovoljstva prelamaju se na kvalitetu zdravstvenih usluga.

“Ceh plaćaju pacijenti ni krivi ni dužni u ovom trenutku i treba se nešto uraditi da se zaštite pacijenti. Mi podržavamo svaki oblik sindikalne borbe a da je ona opravdana. Međutim, smatramo da u ovom trenutku nije sindikalna borba nego politička igra određenih struktura, gdje su oni potpali pod njihov uticaj”, komentariše Hočko za RSE.

Sindikat u štrajku, zastupa interese svih koji rade u medicinskim ustanovama – od medicinskih sestara, tehničara, pa sve do doktora specijalista. Edo Selimić, inače specijalista, napominje da neće javno govoriti koliko je doktora u tom sindikatu. On kaže da ih je dovoljno da osiguraju reprezentativnost i legitimnost sindikata.

“Ne govorimo taj podatak zbog toga što ga zloupotrebljava i drugi Sindikat i treći Sindikat Kliničkog centra (KCUS-a) i ministar rada gospodin Garibija”, kaže Selimić.

bolnica

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu da je u Sindikatu koji je u štrajku, ostalo 30 doktora od 1.600 koliko ih ima u Kantonu Sarajevo.

“Taj stari Sindikat, kad je shvatio da je izgubio primat odvajanjem doktora iz tog Sindikata pokušao je na bilo koji način da zadrži doktore u svom Sindikatu, pa su oni posegnuli i za nekoliko tužbi. Mi smo zahvaljujući njihovim tužbama dva puta izgubili reprezentativnost u Kantonu Sarajevo”, kaže Hočko.

Za cijelu situaciju predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u KS Edo Selimić krivi lošu vlast.

“Loša vlast u Kantonu Sarajevo je iz izvornog sindikata kojeg vodim ja, izvukla Sindikat doktora, da bi opet politika izvukla i Sindikat Kliničkog centra. Dakle, u ovom trenutku imate tri sindikata u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, što je nelogično, što je neprirodno. U ovom trenutku imate i dva kolektivna ugovora o pravima i obavezama. Jedan je doktorski, jedan je naš. To vam je opet napravila vlast. Šta da kažem, zbunjeni smo mi koji smo u zdravstvu, evo na primjer ja 37 godina, a ne pacijenti”, kaže Selimić.

Dok traje štrajk radnika u zdravstvu Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku da će refundirati posjete pacijenata privatnim laboratorijima.

Stav Vlade Kantona Sarajevo je od početka štrajka nepromijenjen. Sindikatu nude isti kolektivni ugovor, prema kojem plate zdravstvenim radnicima ostaju na istom nivou kao i ranije. Akcenat Vlada KS stavlja na kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

bolnica

“Mi smo u posljednje tri godine imali značajno povećanje plata koje se kretalo od 15 do 30 posto. Međutim, to povećanje plata nije pretilo povećanja kvaliteta usluga, zbog čega smo se mi kao Vlada Kantona Sarajevo odlučili da povećamo kvalitetu i obim zdravstvenih usluga, jer su građani prema svim ispitivanjima koje smo radili nezadovoljni nivoom zdravstvenih usluga koje sada imamo”, kaže za RSE ministar rada i socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi KS Malik Garibija, koji učestvuje u pregovorima sa sindikatom u štrajku.

bolnica-zenica-01

Rješenje za okončanje štrajka se za sada ne nazire. Da li će i ko popustiti, pitanje je koje se nameće.

“Nije pitanje popuštanja, ovo nije pitanje inata, ovo je pitanje kvaliteta zdravstvenih usluga”, zaključuje ministar Garibija.
Izvor: hayat.ba

Ne propustite