NJEMAČKA NA VELIKIM MUKAMA: Zbog ovih problema sa NEKVALIFIKOVANIM radnicima  koji dolaze sa svih strana UVODE DRASTIČNE MJERE

Vijesti
NJEMAČKA NA VELIKIM MUKAMA: Zbog ovih problema sa NEKVALIFIKOVANIM radnicima  koji dolaze sa svih strana UVODE DRASTIČNE MJERE
.

Njemačko tržište rada ostaje vodeće odredište kvalificiranih radnika, no u posljednje vrijeme u tu zemlju stiže relativno mali broj takvih radnika iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji, pokazuje novo istraživanje objavljeno ovih dana.

Predviđajući dugoročni trend opadanja imigracije iz EU-a, kvalificirani radnici iz trećih zemalja postat će važniji za Njemačku, pokazalo je istraživanje američke neprofitne organizacije Bertelsmann Foundation.

njemacka-industrija-ilustracija-08

Prema njemačkom registru stranaca, u 2018. godini zabilježena su 38.682 kvalificirana radnika iz zemalja koje nisu u EU, što je gotovo isti broj kao i godinu ranije, kada ih je bilo oko 38.080.

Prošle godine su radnici iz zemalja izvan EU-a činili manje od 0,1 posto od 47,5 milijuna radnika u Njemačkoj. Većina iz te skupine došla je iz Indije, SAD-a, Bosne i Hercegovine te Kine.

njemacka-zastava-150-x-90-cm

U 2018. godini ukupno je 635.537 radnika imigriralo u Njemačku iz EU-a, dok je njih 526.329 došlo iz zemalja izvan bloka.

njemacka

Više od 60 posto europskih imigranata su kvalificirani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručnim osposobljavanjem. No, Bertelsmann procjenjuje da će dotok iz zemalja EU-a pasti kako se populacija smanjuje i stari.

njemacka2

Prošle godine, najveću skupinu među imigrantima u Njemačkoj činile su izbjeglice, njih devet posto. U 2015. godini kada je migracijska kriza bila na vrhuncu činili su 23 posto svih imigranata.

Izvor: Index.hr

Ne propustite