STIGLA JE PROGNOZA ZA ZIMU, METEOROLOZI U ČUDU: Evo kad nas očekuje prvi PAD TEMPERATURA, ovo nismo ni slutili!

Vijesti
STIGLA JE PROGNOZA ZA ZIMU, METEOROLOZI U ČUDU: Evo kad nas očekuje prvi PAD TEMPERATURA, ovo nismo ni slutili!
.

Sljedećih se dana, posebice od subote do utorka, trebamo pripremiti na svojevrsno ljeto u oktobru, nego i zbog iznadprosječno visoke temperature, napose najviše dnevne, koja je prilično rijetko tako visoka, prognozirao je hrvatski prognostičar Zoran Vakula.

Početkom sljedeće sedmice bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa. Jutarnja magla u kopnenom će području biti rjeđa nego u petak. U ponedjeljak će biti oblačnije, a od sredine sedmice povećava se i vjerovatnost za mjestimičnu kišu, javljaju hrvatski mediji.

I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom sunčano, jedino će na sjevernom Jadranu biti malo više oblaka. Mogućnost za mjestimičnu slabu kišu u nedjelju i ponedjeljak postoji uglavnom na riječkom području, a u srijedu i drugdje. Uz obilje sunca te i dalje ugodno toplo more, temperature od 20 do 22 °C, bit će sigurno i kupača, a s pritjecanjem još toplijeg zraka sljedećih dana svi ćemo moći uživati u ovom dašku ljeta sredinom oktobra, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Osjetan pad temperatura očekuje se u periodu od 21. do kraja prognoznog perioda 29. oktobra, sa minimalnim vrijednostima u Bosni od 3 do 8, u Hercegovini do 10, uz maksimalne temperature zraka u Bosni od 9 do 14, u Hercegovini do 19 °C.

oblacno-novi-ba

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je ovih dana i prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Prema njihovim modelima, veći dio Europe čeka zima toplija od prosjeka.

"Prognoza ECMWF-a za nadolazeću zimu (tromjesečni prosjek) pokazuje niži tlak zraka na Atlantiku i vjerovatno jače ciklonalno djelovanje i viši tlak u Europi. To znači da će vremenski uvjeti u Europi biti topliji jer se protok zraka kreće kroz Europu većinom sa zapada i jugozapada, donoseći blagi i vlažni zrak s Atlantika i Sredozemlja", stoji u prognozi Severe Weather Europea.

zima-hladno-getty625

Meteorolozi ipak napominju kako se radi o ranim modelima koje nikako ne treba shvatati previše doslovno i kako to ne znači da će cijela zima u Europi biti iznadprosječno topla, javlja HRT.

Ne propustite