Na američkoj crnoj listi ministri odbrane, policije i energetike

Vijesti
Na američkoj crnoj listi ministri odbrane, policije i energetike
Na američkoj crnoj listi ministri odbrane, policije i energetike

Hulusi Akar, ministar odbrane, Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu), ministar unutrašnjih poslova, te Fatih Donmez, ministar industrije i prirodnih bogatstava Turske, od sinoć su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je objavilo američko ministarstvo trezora, pozivajući se na naredbu predsjednika Donalda Trampa (Trump), njima trojici te članovima njihovih porodica do daljnjeg je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta i je sva imovina koju eventualno imaju u toj državi ili u bankama čije je sjedište u SAD.

Slične zabrane uvedene su i za ministarstva odbrane, policije te energetike i prirodnih bogatstava Turske. 

Američkim firmama i pojedincima zabranjeni su poslovanje i službena komunikacija s ministrima i ovim ministarstvima.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFQAC) pri američkom ministarstvu trezora navodi da su ovi pojedinci i ministarstva kažnjeni na ovaj način zbog vojne akcije Turske na sjeveroistoku Sirije.

Hulusi Akar - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Foto: Ministarstvo odbrane Turske

- Aktivnosti turske vlade ugrožavaju nevine civile i destabiliziraju region, uključujući i potkopavanje kampanje koja za cilj ima poraz Islamske države (ISIL) - navedeno je u objavi američkog ministarstva trezora.

Dodaje se i da je to učinjeno jer je napad na sjeveroistok Sirije prouzrokovao daljnju nestabilnost u regionu.

- Spremni smo poduzeti i dodatne sankcije protiv vlade Turske i njenih zvaničnika ako to bude potrebno - naglašava se u saopćenju.

Povodom sankcija oglasio se i ministar trezora SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin).

- Sjedinjene Države smatraju odgovornom tursku vladu za eskalaciju nasilja koje su izazvale turske vojne snage, za ugrožavanje nevinih civila te destabilizaciju regiona - izjavio je on novinarima.

Ministarstvo trezora SAD upozorilo je i da bi se "bilo koja strana finansijska institucija koja svjesno pomaže i ima neku značajniju finansijsku transakciju prema sankcioniranim osobama ili u njihovo ime mogla suočiti sa sankcijama SAD".

Sulejman Sojlu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske

- Današnje akcije nemaju za cilj da ometu ili pogode operacije humanitarnog karaktera koje provode međunarodne nevladine humanitarne organizacije ili Ujedinjeni narodi u Turskoj, koje nastoje dopremiti pomoć Sirijcima - ističe se u saopćenju SAD.

Dodaje se i da je OFAC voljan izdati potrebne dozvole koje će osigurati da se "ne ugroze sposobnosti Turske da osigura snabdijevanje energijom" za svoje stanovništvo.

U tom smislu, već su date tri posebne dozvole za američke firme i pojedince kojima se osigurava da sankcijama ne budu pogođeni stanovništvo Turske, humanitarne organizacije i izbjeglice. 

Dozvole su date u isto vrijeme kada su potpisani akti o sankcioniranju vladinih zvaničnika i ministarstava Turske.

Sjedinjene Države najavljuju nove sankcije Turskoj.

Njen zvaničnici, posebno ministri odbrane i vanjskih poslova, direktno prozivaju predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) označavajući ga krivim za eskalaciju nasilja, destabilizaciju regiona i eventualne ratne zločine.

Najavljen je i sastanak u NATO-u naredne sedmice u Briselu, gdje će ministar odbrane SAD Mark Espero nastojati navesti ostale članice Alijanse da se uvedu političke i ekonomske sankcije Turskoj.

Fatih Donmez - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Foto: Ministarstvo industrije i prirodnih bogatstava

Novi.ba/Avaz

Ne propustite