Amerikanci na istoku Europe planiraju najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata

Aktuelno
Amerikanci na istoku Europe planiraju najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata
.

Idućeg proljeća NATO-ve baze u Njemačkoj bit će logistička središta za najveću vježbu Sjevernoatlantskog saveza od kraja Hladnog rata, priopćilo je krajem tjedna njemačko ministarstvo obrane.


Riječ je o vježbi naziva Defender 2020, u kojoj će sudjelovati 37.000 vojnika iz 16 članica NATO-a, a u kojoj će se uvježbavati brzo raspoređivanje snaga u Poljsku i baltičke države, kao i povećavanje strateške spremnosti i interoperabilnosti u cilju brzog odgovora na potencijalnu krizu.

2019-06-11t113006z-1974074494-rc16afd71590-rtrmadp-3-kosovo-nato-kfor

Multinacionalna vježba održat će se između travnja i svibnja te će se u njoj testirati sposobnost vojnog saveza u isporučivanju snaga iz luka u Sjedinjenim Državama do europskih luka, a potom i do operativnih područja u Njemačkoj i Poljskoj, sve do baltičkih i nordijskih država te Gruzije. Prema planu, od ukupnog broja vojnika koji će sudjelovati u vježbi njih čak 20.000 bit će dopremljeno iz Sjedinjenih Država, a u njoj će sudjelovati i pripadnici američke Nacionalne garde i vojne pričuve iz 11 američkih saveznih država te sedam pričuvnih postrojbi.

'Predstojeća vježba povećat će stratešku spremnost i interoperabilnost uvježbavanjem sposobnosti američke vojske u brzom premještanju velikih borbenih skupina i opreme iz SAD-a u Europu, a potom i brzom odgovaranju na potencijalne krize uz sudjelovanje saveznika i partnera', precizirao je general pukovnik Christopher Cavoli, zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu.

Cavoli je dodao da je riječ o trećim najvećim vojnim vježbama NATO-a od Hladnog rata te da one podržavaju ciljeve koje je definirao Sjevernoatlantski savez kako bi podigao borbenu spremnost i odvratio potencijalne protivnike.

nato
 
Vojni analitičari ocjenjuju da se ispitivanje sposobnosti vojske u raspoređivanju brojčano velikih postrojbi na Starom kontinentu vidi kao presudno za odvraćanje potencijalne ruske agresije. Prema stručnjacima, zapovjedništvo američke vojske sve se više okreće uvježbavanju mobilnosti svojih snaga i brzom prebacivanju iz Sjedinjenih Država na europsko područje. Stoga ne čudi podatak kako će u vježbi sudjelovati čak 20.000 američkih vojnika potpomognutih pripadnicima Nacionalne garde i pričuvnim postrojbama.

nato
Ovakve vježbe postale su učestale nakon što je Rusija prije pet godina anektirala ukrajinski poluotok Krim, nakon čega su čelnici NATO-a dogovorili pojačani ritam vojnih vježbi i rotaciju snaga u istočnoj Europi, kao i stacioniranje opreme za upotrebu u hitnim slučajevima.

Pentagon je odmah poslije izbijanja krize u Ukrajini odgovorio stacioniranjem svojih specijalnih postrojbi na tlu Europe, kao i osiguravanjem obavještajne i logističke potpore za brz odgovor u slučaju moguće ruske invazije na Zapad uspostavom snaga za brz odgovor (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Američka potpora saveznicima na Starom kontinentu uključuje pomoć u nadzoru i izviđanju putem bespilotnih letjelica i zrakoplova s posadom, ali i vojni zračni transport i precizno navođena oružja, što može uključivati topničko oružje, zračnu potporu i pomorsko oružje.

nato

Pentagon je ranije najavio kako će se identična vježba istovremeno održavati na području Tihog oceana, točnije Južnokineskog mora, na kojem konstantno raste napetost te vojne aktivnosti koje uključuju Kinu, SAD i druge zemlje
Izvor: slobodnabosna

Ne propustite