NJEMAČKA ZATVARA KAPIJU, U BERLINU USVOJEN ZAKON ZBOG KOJEG ĆE MNOGI PLAKATI: Sad se sve mijenja, VAŽNO JE ZNATI NOVA PRAVILA!

Biznis
NJEMAČKA ZATVARA KAPIJU, U BERLINU USVOJEN ZAKON ZBOG KOJEG ĆE MNOGI PLAKATI: Sad se sve mijenja, VAŽNO JE ZNATI NOVA PRAVILA!
.

Njemački Bundestag usvojio je nedavno paket migracijskih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava se useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u Njemačkoj.

Paket obuhvata sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani "uređeni povratak" i olakšano protjerivanje onih koji nemaju pravo na azil, za šta se oduvijek zalagao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju, prenosi Tanjug.

njemacka2

"Ovo je prekretnica u našoj migraconoj politici", rekao je Zehofer tokom žustre rasprave u Bundestagu.

On je ocijenio da je bolji pristup strane stručne radne snage njemačkom tržištu rada "veoma važan dio" buduće migracione politike Njemačke, prenosi "Velt".

Zehofer je pojasnio i da Njemačka može da prihvati tražioce azila samo ako se ograniči imigracija.

"Ljudi bez prava na ostanak moraju da napuste našu zemlju", poručio je on.

njemacka-radncii

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mjesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Njemačkoj.

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Njemačku da rade - i to u svim oblastima, a ne samo kada je reč o deficitarnim zanimanjima.

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Njemačkj do šest mjeseci kako bi tražili posao, ako znaju dovoljno njemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć.
Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Njemačkoj, pišu njemački mediji.

njemacka

Zakon o azilu naišao je na protivljenje političara iz redova Zelenih i Levice, dok su zakon o useljavanju stručnih radnika podržale sve političke frakcije u njemačkom parlamentu.

Ne propustite