MUP USK ponovo prinuđen reducirati kretanja migranata i izbjeglica

Aktuelno
MUP USK ponovo prinuđen reducirati kretanja migranata i izbjeglica
.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) će zbog zaštite sigurnosne i zdravstvene situacije ponovo reducirati kretanje migranata i izbjeglica koji trenutno borave u tom kantonu, najavljeno je na današnjem sastanku Kantonalne operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom.

Istaknuto je i kako će se tražiti od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a da ne produžuju ugovore za privremene prihvatne centre Bira i Miral, a pokušat će se i organizirati izmiještanje migranata i izbjeglica s Vučjaka u prihvatne centre Ušivak i Salakovac zbog nadolazećih zimskih uslova.

- Jednostavno smo prinuđeni na ovakve zaključke, jer i nekoliko mjeseci nakon zajedničkog sastanka u Briselu nije urađeno apsolutno ništa da nam se pomogne. Moramo zaustaviti boravak i spavanje na gradskim ulicama, nekontrolisano odlaganje smeća, prosjačenje i narušavanje javnog reda i mira. Insistirat ćemo i na onemogućavanju produžavanja ugovora za privremene centre Bira i Miral, odnosno pronalasku lokacije van naseljenog područja na koju bismo izmjestili i osigurali dostojanstvene životne uslove tim ljudima - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Dodao je i kako će se od Ministarstva sigurnosti BiH tražiti pomoć oko eventualnog izmiještanja migranata i izbjeglica trenutno smještenih na Vučjaku.

- Vučjak je odobren od Ministarstva sigurnosti BiH, ali to vjerovatno i nije najadekvatnija lokacija, naročito zbog dolaska hladnih zimskih dana. Sami znate da u tom centru nemamo nikakvu podršku međunarodnih organizacija, iako kantonalna i gradska organizacija Crvenog križa ulažu maksimalne napore. Zbog svega toga i dalje ostajemo pri prijedlogu lokacije Medeno Polje - kazao je Ružnić.

Ponovo je naloženo i pooštravanje inspekcijskih kontrola, kada je u pitanju iznajmljivanje privatnog smještaja osobama bez ikakvih ličnih dokumenata.

Ne propustite