Turski ratni avioni uništili ciljeve YPG/PKK-a istočno od Eufrata

Aktuelno
Turski ratni avioni uništili ciljeve YPG/PKK-a istočno od Eufrata
.

Turski ratni avioni su u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije uništili ciljeve terorističke organizacije YPG/PKK istočno od Eufrata, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Oružanih snaga Turske (TSK) se navodi da su turski avioni F16 ušli blizu 30 kilometara u dubinu na tom području koje je pod okupacijom YPG/PKK-a.

Dodaje se kako su pogodili ciljeve YPG/PKK-a u okviru operacije čiji cilj je uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ratni avioni su bombardovali ciljeve terorističke organizacije u selima Aluk, Mustel, Esadiye, Fender i Husan te zračnu bazu Rami u blizini mjesta Ayn Isa.

Teroristi YPG/PKK-a na nekim mjestima pale gume kako bi turskim ratnim avionima smanjili vidljivost.

U toku su također i artiljerijski napadi na sirijski grad Tell Abyad, koji se nalazi naspram turskog Akcakalea.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

"Kao što je bilo u ranijim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grana, i u operaciji Izvor mira jedini cilj su teroristi", dodaje se u saopćenju.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ne propustite