ERDOGANOVA SUPRUGA: 41 godina braka , četvoro djece i ekscentrični život u PALATI SA 1.000 SOBA vrijednoj 600 MILIONA EURA!

Kiosk
ERDOGANOVA SUPRUGA: 41 godina braka , četvoro djece i ekscentrični život u PALATI SA 1.000 SOBA vrijednoj 600 MILIONA EURA!
.

Redžep Tajip Erdogan prekjučer je stigao u dvodnevnu posjetu Srbiji, a društvo mu pravi supruga Emina, koja ga i inače često prati na službenim putovanjima.

Uprkos tradicionalnom turskom društvu naklonjenom muškarcima, Eminin uticaj nije mali, a njen lik i djelo često intrigiraju Evropu i svijet, zbog određene neusaglašenosti u onome što priča da vjeruje i načina na koji živi.

Naime, dok s jedne strane tvrdi da živi skromno po striktnim muslimanskim vrijednostima, s druge nije teško primijetiti da je nerijetko okružena luksuzom, da uživa u skupoj garderobi, te na koncu svega da je dom predsjedničkog para u stvaru palata vrijedna 600 miliona eura!

No, počnimo ispočetka... Emina i Redžep u braku su od 1978, a tokom 41 godine par je prešao put od osrednjeg para do najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Turskoj. Imaju četvoro djece - dva sina i dvije kćerke.

erdogan

foto: Profimedia

Emina je rođena kao najmlađe dijete i jedina kćerka u konzervativnoj porodici sa petoro djece, a već u tinejdžerskim godinama na svojoj koži je osjetila šta znači živjeti uz strog nadzor muškarca.

Naime, bila je prinuđena da napusti umjetničku školu koju je pohađala prije nego što je maturirala, a u 15. godini stariji brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to "ne prilični djevojci njenog uzrasta".

Godinama kasnije Emina je u jednom od retkih intervjua koji je dala priznala da je ovu odluku svog brata toliko teško podnijela da je pomišljala i na samou**stvo. Na koncu svega, njena majka je umiješala prste u ovaj događaj, pa je ipak mogla da se slobodno kreće.

Ubrzo je upoznala spisateljicu Šule Jiskel koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svijetua, a vođena njenim idejama učlanjuje se i u udruženje "Asocijacija idealističke žene". Upravo je preko ove asocijacije i delovanja u njoj upoznala Erdogana sa kojim je razmenila i bračne zavjete, premda uz veliki otpor njegove majke.

Naime, Erdoganova majka insistirala je da se on oženi potpuno pokrivenom djevojkom, što je Emina odbijala.

"Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh", prisjetila se svojevremno tog perioda pomenuta spisateljica Juksel.

Bilo kako bilo, ispostavilo se da je Erdoganov izbor bio dobar - jer je u Emini dobio sve što je ikada želio od jedne žene, prije svega posvećenu majku i nekog ko je pratio njegov tempo, stavove i mišljenja.

erdogan2

foto: Profimedia

Ipak, za razliku od onoga što predsjednički par propagira prethodnih godina, Emina se nekada otvoreno borila za prava žena. Tako je primjera radi 2011. godine dobila nagradu Fonda Krans Montana za svoj rad o položaju žena u islamskom svijetu.

"Mi smatramo da sve žene na svijetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbjednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju", rekla je tada Emina i postala heroj sekularnih žena Turske.

Jednom prilikom procurila je informacija da je cijeli tržni centar u Briselu bio zatvoren za sve osim za nju, a pisalo se i da je dok je pratila supruga u zvaničnoj poseti Varšavi potrošila je više od 44.000 eura na jednom bazaru antikviteta.

72525303-1219487861571741-7714266798446608384-n

foto: Profimedia

Tu vijestima o sumanutom trošenju novca nije kraj - spekulisalo se i o tome kako insistira da čaj pije iz zlatnih čaša čija je cijena 300 eura, a pride je to bio jedan sasvim specijalan čaj koji košta oko 1.800 eura po kilogramu.

I uprkos svim ovima informacijama i nagađanjima, pravu istinu o onome u šta ova dama zaista vjeruje, šta osjeća i kako živi teško da ćemo ikada saznati.

Novi.ba/Žena Blic

Ne propustite