Sarajevo: Načelnik Hadžibajrić zatvorio gradilište naselja "Saraya Resort", naređene i hitne mjere

Bosna i Hercegovina
Sarajevo: Načelnik Hadžibajrić zatvorio gradilište naselja "Saraya Resort", naređene i hitne mjere
,

Zbog nelegalne gradnje stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" na Hladivodama bez prethodno pribavljenih građevinskih dozvola, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naredio je hitne mjere koje uključuju zatvaranje gradilišta i sankcionisanje odgovornih inspektora.

Utvrđeno je da je investitor Caphy International d.o.o. od nadležne Službe za urbanizam 2017. godine dobio odobrenje za dva ogledna objekta, te 2018. godine odobrenje za sanaciju klizišta na ovom lokalitetu, što je bio preduslov za sve radove predviđene Odlukom o provođenju Urbanističkog projekta "Hladivode", javlja Fena.

Nakon toga, investitor je počeo izgradnju objekata iako je nadležna Služba za urbanizam na njihov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole odgovorila da je potrebna upotpuna dokumentacije, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Od investitora Caphy International d.o.o. traženo je da izrade glavni projekat prema odobrenom idejnom rješenju na osnovu kojeg su im izdate lokacijske informacije. Također, tražen je izvještaj o inžinjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla za mikrolokacije na kojima se traži odobrenje za građenje, jer taj izvještaj treba biti ugrađen u fazu konstrukcije i obavezan je prema Odluci o Urbanističkom projektu Hladivode. S obzirom da je investitor promijenio projektno rješenje za sanitarno-fekalnu odvodnju, tražene su im i odgovarajuće saglasnosti ViK-a.

I pored činjenice da nisu izvršili upotpunu dokumentacije i nije im izdato odobrenje za gradnju, investitor je početkom ove godine pristupio izgradnji objekata kojih je trenutno na lokaciji 27, od čega je deset objekata već "ukrovljeno".

Investitor ne negira da su objekti građeni bez odobrenja, međutim navodi da su radili u skladu sa Preporukom za sanaciju klizišta koja ne obuhvata samo izradu drenažnih rebara već i gradnju objekata.

Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić mišljenja su da sanacija klizišta i izgradnja potpornih zidova ne amnestira investitora od pribavljanja odobrenja za građenje koji nije trebao ništa raditi na terenu dok tlo ne postane uslovno stabilno. Bespravnu gradnju 27 objekata ne može opravdati ni sanacija klizišta, ni monitoring na koji se investitor poziva. Osim toga, prvi monitoring urađen na lokaciji pokazao je da je lokacija mirna, a drugi monitoring na koji se pozivaju nikada nisu dostavili Općini Stari Grad, već su gradili na svoju ruku.

Načelnik Hadžibajrić naredio je da se odmah obustavi gradnja nelegalnih objekata i na mjesto bespravne gradnje uputio urbanističko-građevinske inspektore, koji su na njegov nalog zatvorili gradilište, a izvođaču i investitoru je naloženo da sve građevinske mašine, opremu i radnike povuče sa gradilišta.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, nedopustiv je propust inspektora i činjenica da nisu radili svoj posao.

"Više puta sam govorio da je potrebno mijenjati Zakon o državnoj službi jer samo tako možemo spriječiti ovakvo ponašanje uposlenih u državnim institucijama. Spreman sam da idemo do kraja jer urbanističko-građevinski inspektori Općine Stari Grad nisu spriječili nelegalnu gradnju na samom početku. Želim rastjerati neradnike u državnoj administraciji", poručio je Hadžibajrić.

Dodao je da je ovo pokazatelj nemarnog odnosa državnih službenika.

"Želim ukazati na nemaran odnos državnih službenika kad je u pitanju obavljanje poslova i zadataka koji su im povjereni, te ne samo njih sankcionisati, već i skrenuti pažnju na sve nedorečenosti Zakona o državnim službenicima i namještenicima i na njihovo lagodno ponašanje u obavljanju zadatih im poslova i zadataka, ne mareći za interese institucija i države od kojih primaju platu", kazao je Hadžibajrić.

Zbog činjenice da su dozvolili nelegalnu gradnju na Hladivodama i grubo prekršili pravila službe nepostupajući u skladu sa zakonom i ovlaštenjima koja imaju urbanističko-građevinski inspektori, Hadžibajrić je oštro, finansijski, sankcionisao urbanističko-građevinske inspektore i rukovodioca Službe za inspekcijske poslove Općine Stari Grad. Inspektori, koji imaju ovlaštenje za djelovanje tokom 24 sata dnevno, nisu vidjeli da se prave objekti, nisu obustavili radove, niti kaznili investitora i zatvorili gradilište, zbog čega su sankcionisani.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite