HAOS NA POMOLU, TRUMPOVA DESNA RUKA POSLALA POSLJEDNJE UPOZORENJE ERDOGANU: "Ovo je CRVENA LINIJA koju Turska ne smije preći..."

Svijet
HAOS NA POMOLU, TRUMPOVA DESNA RUKA POSLALA POSLJEDNJE UPOZORENJE ERDOGANU: "Ovo je CRVENA LINIJA koju Turska ne smije preći..."
,

Republikanski senator Lindsey Graham, blizak predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, upozorio je Tursku da "nema zeleno svjetlo" za vojnu operaciju na sjeveru Sirije, nakon niza kontradiktornih poruka koje su proteklih dana slali američki zvaničnici

"Poruka turskoj vladi: nemate zeleno svjetlo za ulazak na sjever Sirije. Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu i nju treba da shvatite kao crvenu liniju koja se ne smije preći. Ako želite da uništite već krhke odnose, invazija na Siriju će odraditi posao", tvitovao je Graham uz hashtag #StandWithTheKurds.

donald-trump

Trump je u nedjelju sve iznenadio objavom o povlačenju američkih vojnika sa sjevera Sirije. Turska je juče saopštila da je spremna za početak nove ofanzive protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji.

Međutim, suočen s optužbama kod kuće da pušta niz vodu saveznike SAD, Trump je u ponedjeljak promijenio stav i zaprijetio "potpunim uništenjem turske ekonomije" ako Ankara "pređe granice".

erdoganaa

Inače, Turska kurdske borce smatra teroristima.

(Novi.ba)

Ne propustite