Kurti ne odustaje od "velike Albanije": To mora da se dogodi...

Region
Kurti ne odustaje od "velike Albanije": To mora da se dogodi...
,

Lider Samoopredjeljenja (SO) i najvjerovatnije budući premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da se u Evropskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji.

"Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovdje se mora dogoditi naš savez. Koristio bih izjavu Arbena Džaferija: 'Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje'", rekao je Kurti, prenosi Beta.

On smatra da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom, integrišu u jedinstvo ideje o federaciji, kao Njemačka, s decentralizacijom institucija.

kurti1

"Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umjetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, Turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru", predložio je Kurti.

Rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, dok se na sastancima s Albanijom "neće vidjeti na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna".

"Kao premijer, poštujem simbole države, o kojima imam kritike. U odnosima sa Albanijom ćemo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao primjera radi o zajedničkom tržištu, zajedničkom civilnom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za vanjske poslove i drugo", kazao je Kurti.

Ne propustite