POUČNA PRIČA: Kćerka se žalila svom ocu na težak život

Kiosk
POUČNA PRIČA: Kćerka se žalila svom ocu na težak život
.

Kćerka se žalila svom ocu na težak život i rekla kako ne zna više kako da se suprotstavi životnim problemima i teškoćama, kako nema više snage za borbu; jer čim riješi jedan problem, već je pred njom drugi i teži od prethodnog.

starac-1000x0

Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama počela je da ključa. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuvaju neko vrijeme.

Kćerka je bila nestrpljiva, jer nije znala šta njen otac tim postupkom želi reći i dokazati.

Otac je isključio šporet, pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je kćerku i upitao:

“Šta vidiš?”

“Vidim mrkvu, jaje i zrno kafe”, odgovorila je.

Zatražio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je šargarepa jako mehka i krhka. Onda je zatražio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomiriše kafu, a ona se nasmješila kad je osjetila njen bogati miris.

mrkva

“Ali šta sve ovo treba da znači?”, upitala je začuđeno.

“Vidiš, kćeri moja, da su i šargarepa i jaje i kafa prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem – ‘ključalom vodom’, ali se svaki od njih suprotstavio na različit način. Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi.

Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuvalo u vreloj vodi i promijenilo iz tečnog u tvrdo stanje.

jaje

Dok je kafa sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv – ona je uspjela promijeniti vodu! A ti??

kafa-foto-shutterstock-01-1000x0

Da li si mrkva koja je naizgled jaka, ali čim naiđeš na manje prepreke i teškoće, oslabiš i gubiš snagu? Ili si jaje mehkog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (spoljašnji izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce postaje tvrdo, jako i gorko? Ili si zrno kafe koje izmijeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako što je čini ukusnom i daje joj lijep miris.

Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu činiš boljom, vrijednijom, ti teškoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umjesto teškoće i problema, brige i tuge.

zena2

Razmisli, kćeri moja, kako ćeš se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovoga svijeta?”

Novi.ba(/Pozitivnio

Ne propustite