Muftija Zukorlić u Zenici: Reisu-l-ulema treba biti vrhovni poglavar, vuk koji kroz snijeg prvi ispred čopora ide ...

Vijesti
Muftija Zukorlić u Zenici: Reisu-l-ulema treba biti vrhovni poglavar, vuk koji kroz snijeg prvi ispred čopora ide ...
.

Program kandidature za reisu-l-ulemu muftija Muamer-ef. Zukorlić predstavio je 7.10.2019 i u Zenici.  Što se tiče same kandidature za ovu, kako je nazva, najčasniju poziciju, muftija Muamer-ef. Zukorlić ističe da je sretan i ponosan zbog toga, te da je to još jedno veliko priznanje u njegovom životu i posebna referenca u njegovoj karijri.

Kada je u pitanju njegov politički angažman, Muftija poručuje da je u političku borbu ušao isključivo zbog Islamske zajednice i njenih interesa.

muamer-10

„To vam je kao kad imate jednog specijalca, pa mu kažete do sad si služio ovdje, a sad ideš u prekomandu, jer je veoma važno. Imamo dušmanina koji sa brda gađa, tvoj zadatak je da odeš na to brdo, da nekako ukloniš, okreneš cijevi na drugu stranu. Zato hoću da znate da ono što sam uradio sa politikom nije bio moj hir niti moja želja, već žrtva koju jako teško podnosim“, istakao je Muftija.

Ono što je specifično za ovaj izborni proces za reisu-l-ulemu jeste činjenica da je kandidaturom muftije Zukorlića sam izborni proces i sa medijske, ali i sa društvene strane interesovanja dobio posebno na vrijednosti, značaju ali prije svega legitimitetu.

„Vjerovatno da bez kandidature moje malenkosti ne bi bilo ovolike pažnje oko izbora što potvrđuje i sama činjenica da imamo dva kandidata koji su se povukli. Pitanje povlačenja kandidata imaju jednu drugu refleksiju, bar po meni, koju treba čitati, a koja ukazuje na to da ipak to nisu bili kandidati koji su ozbiljno ušli u proceduru i ozbiljno prihvatili kandidaturu, vjerujući u to i boreći se da predstave svoje programe i sebe do kraja. To možemo gledati i sa druge strane, možda, ali kažem možda su to kandidati kojima je rečeno da se kandiduju, a potom bi im bilo rečeno da se raskandiduju, što zapravo opet ukazuje na to da je to bio proces koji nam pokazuje da bismo bez moje kandidature imali krizu legitimiteta“, poručuje on.

muamer-9

Pored ustavno-pravnog okvira, navodi Muftija, jako je važno imati i suštinsko jedinstvo Islamske zajednice.
„Ukoliko jedinstvo IZ-e ne zaživi suštinski, pogotovo mnogo je teže održavati jedinstvo pod tuđim političkim teritorijama. Tamo gdje imate moć vlasti koja nije bosanska, sarajevska, to je mnogo teže. Zato je od izuzetne važnosti pored ovog ustavno-pravnog okvira kojeg smo usaglasiti imati i suštinsko jedinstvo. Smatrao sam da moja kandidatura sama po sebi značajno doprinosi tom suštinskom jedinstvu. Suštinsko jedinstvo znači da se članovi sa svih područja Islamske zajednice osjećaju punopravnim članovima zajednice“, kazao je muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Dugogodišnje stanje porobljenosti bošnjačkog uma prvenstveno, smatra muftija Zukorlić, dovele su do stadijuma brojnih anomalija koje vode nejedinstvu.

Naši Bošnjaci bili su taoci, bili su žrtve tog sistemskog porobljavanja i ne možete žrtvu kriviti zbog toga. Na nama je sada da stvaramo nove recepte i dajemo terapije nama samima i našim džematima i općenito muslimanima, koji će te pukotine raskoraka mentalno-socioloških polako liječiti. U tom kontekstu smatram da je jedna od finih postupaka i terapija zapravo i pokazatelj da IZ-a sa centrom u Sarajevu ima kapaciteta da ima kandidata izvan BiH“, dodao je on.

Pored izazova jedinstva, kaže Muftija, još jedan od velikih je i proces pune emancipacije i slobode Islamske zajednice. Također, potrebno je dodatno poraditi na smanjenu prostora za alternativna djelovanja.

muamer-2
„Mi olahko za sve nedostatke optužimo nekog drugog. Šta je sada naša odgovornost? Da li smo mi negdje podbacili pa ostavili prazan prostor. U prirodi praznog prostora je da se on nečim popuni. Livade koje se ne obrađuju u njima raste korov. E ne možemo mi govoriti ovaj korov je agresivan. Ne, gospodo. Moramo uraditi ono što se zove kultivisanje jednog prostora. Ja mislim da smo puno prostora ostavili za te alternativne da’we u kojima ima i zdravih i bolesnih i to je nešto što treba da dobije primarnu ulogu, između ostalog, kod nas“, potencirao je Muftija.

Neriješen odnos sa državom jedan je od gorućih problema Islamske zajednice.

Vi ovdje nemate potpisan ugovor sa državom BiH, a manjinske crkve katolička i pravoslavna imaju. Vi, gospodo, ovdje u ovoj idili oko koje vam prijete ako vam Zukorlić dođe poremetit će vam tu idilu, nemate riješeno elementarno pitanje zdravstvenog i socijalnog osiguranja od strane države. S’ druge strane, u toj Srbiji koja nas je tukla toliko vremena svi imami imaju riješeno to pitanje, pa i država svima plaća zdravstveno i socijalno osiguranje. Objasnite mi kako to ovdje imamo pozitivnu stabilnost“, rekao je muftija Zukorlić.

muamer-1

Onaj ko hoće da bude nečiji igrač, podvukao je Muftija, on nema konfliktne izazove. On se nagodi i nađe način i interesne relacije kroz koje će svoj interes ostvarivati u miru i bez stresa. Analizirajući prethodnih sedam godina djelovanja islamske zajednice, muftija Zukorlić ih je nazvao eksperimentom koji je imao dobre strane, ali i svoje promašaje.

Kada je u pitanje mišljenje o aktuelnom reisu-l-ulemi dr. Kavazoviću, muftija Zukorlić ističe da je u izuzetno dobrim privatnim odnosima sa njim, te da nikako nisu protukandidati u pogledu suprotstavljenih strana, ali da smatra da je vrijeme da se malo odmori, premda da je napornih sedam godina iza njega. Dolaskom nove ekipe na čelu Islamske zajednice neprihvatljivo je brisanje prijašnjih simbola, ustava ili određenih dobrih kadrova.

muamer-4

„Moj koncept je zadržati simbole apsolutno, ustav u apsolutno mogućoj mjeri, a ako se nešto i mijenja, mijenja se nešto sitno što se pokazalo neefikasnim, a nipošto tumbati cijeli ustav. Kadrove nipošto ne mijenjati zato što su iz prethodnog režima, već po kvalitetu. Ovaj je dobar, nastavi da budeš dio tima, ovaj nije dobar – pomjeri se. Dakle, to je nešto što bi IZ treba podići na viši nivo“, kazao je Muftija.

Reisu-l-ulema treba biti vrhovni poglavar i, kako ga okarakterizira, vuk koji kroz snijeg prvi ispred čopora ide i iz kojeg bije sva ta energija i snaga koja otvara snijeg kako bi čopor mogao ići za njim.

muamer-5

„To je reisu-l-ulema. On mora biti bajrak otvaranja slobode pred nama. Reisu-l-ulema i prva postavka zajednice mora biti ekipa i faktor koji pravi atmosferu emacipacije Islamske zajednice. Koji će reći sve ono što jedan imam bi htio da kaže, ali nema prilike, jer nema mikrofon i nije popet negdje da ga svi čuju“, podvukao je Muftija.

Trijumfom zajednice, završava Muftija, smatrat će da članovi biračkog tijela odaberu onako kako misle po svojoj imanskoj savjesti, bez pritiska i emocija, već prema pravdi i savjesti.

Nakon izlaganja muftije Muamer-ef. Zukorlića uslijedio je dio za pitanja članova biračkog tijela.

Novi.ba/Sandzakpres/Foto: Facebook

Ne propustite