ŽELI DA SVE BUDE TRANSPARENTNO: Kandidat za reisu-l-ulemu muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić prekida svoje političke dužnosti! Vjeru brani od politike!

Bosna i Hercegovina
ŽELI DA SVE BUDE TRANSPARENTNO: Kandidat za reisu-l-ulemu muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić prekida svoje političke dužnosti! Vjeru brani od politike!
.

Svoj program kandidature za reisu-l-ulemu muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić predstavio je (07.10.2019.) u sjedištu muftijstva biračkom tijelu u Banja Luci.

Niti jedna počast nema smisao ni težinu, ukoliko je ne prati odgovornost. Pa tako ni ova, najveća počast za jednog alima – kandidatura za reisu-l-ulemu, otpočeo je muftija Zukorlić.

muamer-10

Njegovim izborom za reisu-l-ulemu, ističe Zukorlić, IZ bi odabrala da bude nadgranična, a ne samo unutar granica Bosne i Hercegovine, te se tako otvorila i prema onima koji BiH i Sarajevo doživljavaju svojim duhovnim centrom.

Osvrnuo se kandidat Zukorlić i na prozivke pojedinih struktura kojima njegova sama kandidatura a kamo li izbor, ne odgovaraju, a tiču se njegovog političkog angažmana. Podvukao je da je njegov odlazak u politiku bio jedini način spašavanja IZ-e u Sandžaku od napada i udara koji su dolazili od raznih političkih i drugih strukura.

muamer-9

Otići na njihov teren, u početku ublažiti, a kasnije i potpuno prekinuti te udare na Islamsku zajednicu, bili su razlozi njegovog političkog nastupa, zaključuje Zukorlić, i dodaje da to njegovo iskustvo u politici nikako ne mogu biti njegov hendikep ili prepreka za obavljanje funkcije reisu-l-uleme, već nasuprot, njegova referenca.

muamer-7

„Ukoliko budem izglasan za reisu-l-ulemu, tog trenutka se prekidaju sve moje političke aktivnosti. Znači, ne radi se o mogućnosti spajanja te dvije pozicije. Mogu kao kandidat da budem i političar, ali ne mogu da budem i kao izabrani poglavar. Dakle, hoću da imate te informacije, jer čujem da se pokreću mnoge nedoumice oko toga, kako je moguće i jedno i drugo? Baš zato što sam 23 godine igrao sa ove strane, pa onda 3 i po godine sa druge strane, sad smatram sebe veoma kompetentnim da mogu Islamsku zajednicu odbraniti od politike“, poručio je Muftija.

Osvrnuo se, dr. Zukorlić, i na neprofesionalan odnos pojedinih medija prema kandidatima. Imate neke medije, ističe muftija Zukorlić, koji će svima dati riječ vezano za proces izbora reisu-l-uleme, samo ne kandidatima, što je paradoks.

muamer-6

„Tu imate brojne analitičare, akademike, ove ili one. Čak imate i intervju sa onima koji su povukli svoju kandidaturu, samo nemate intervjue sa kandidatima. Kakvo je to onda profesionalno novinarstvo? Bavite se tim procesom, a ne dopuštate glavnim akterima da se predstave. Logično je da članovi IZ-e imaju različite stavove o tome kako treba izgledati reisu-l-ulema, ali da maltene bezbožnički faktori ala Oslobođenje, Klix, Avaz ili ne znam ti kakvi drugi – prikazuju kakav treba biti profil reisu-l-uleme. Izvinite, to ukazuje na neke stvari koje bi nama trebale da budu poruka i da tu poruku uvažimo i u pogledu samog izbora reisu-l-uleme i našeg daljeg profiliranja strategije IZ-e“, rekao je Muftija.

muamer-4

Što se tiče samog organiziranja IZ-e, sve prethodne mandate, smatra muftija Muamer-ef. Zukorlić, možemo doživjeti kao određenu vrstu eksperimenata, gdje iz svakog od njih ponaosob mogu se izvući brojna iskustva, jer je svaki od njih predstavljao određeni napredak na određenom polju. Međutim, primjetne su i određene manjkavosti, kao što su prejak stepen birokratizacije unutar IZ-e, slab odnos prema imamima u ugroženim mjestima, te i ne baš bratski odnos prema bivšim imamima, glavnim imamima, muftijama i na koncu reisu-l-ulemama. Poštivanje uleme nikako ne smije da se zapostavi. To se pod hitno treba ispravljati.

„Odnos prema prethodniku (selefu) je isto kao i odnos prema roditelju. To je vjerska, ali i etička stvar, jer svi ćemo jednom biti bivši. I kako si baba tretirao, tako će tvoj sin tebe tretirati“, podvukao je Muftija.

muamer-5

Često centar ne razumije periferiju, rekao je Muftija, pa je možda nekada i dobro dobiti poglavara i sa periferije. Pogotovu sada kada je država BiH takva kakva je reisu-l-ulema treba biti glasnogovrnik, vođa u pravom smislu i glavni bajraktar. Predstavljanje reisu-l-uleme još jedno je od pitanja koje se proteže. Mora biti jače i aktivnije, kako vani, tako i unutar države. Lično prisustvo reisu-l-uleme na međunarodnim skupovima mora postojati, kako pojedinci ne bi radili na štetu svoga naroda.

Nakon izlaganja kandidata za reisu-l-ulemu uslijedilo je postavljanje pitanja članova biračkoga tijela i diskusija.

Nakon Banja Luke, kandidat za reisu-l-ulemu muftja dr. Muamer Zukorlić održat će promocije svog programa u Bihaću, Zagrebu i Ljubljani.

Pogledajte još neke fotografije:

muamer-3muamer-2muamer-1

Novi.ba/Facebook/Foto: Facebook

Ne propustite